Lagarde: Fed faiz artışına 2016'nın ilk yarısında başlamalı

IMF Başkanı Lagarde, ABD Merkez Bankası'nın faiz artırımına gereğinden erken başlamasının riskli olduğunu belirterek, "Faiz artışına, 2016'nın ilk yarısında başlanmasının daha iyi olacağına inanıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Christine Lagarde, IMF'nin ABD ekonomisine ilişkin yıllık gözden geçirme raporunun yayımlanmasının ardından düzenlenen basın konferansında yaptığı konuşmada, ABD'nin bu yılki büyüme beklentisini yüzde 2,5'e düşürdüklerini, revizyonun ekonominin ilk çeyrekteki zayıf performansından kaynaklandığını dile getirdi. 

Büyümeyi aşağı çeken geçici faktörlerin olumsuz hava şartları, ülkenin batısındaki limanlarda yaşanan grevler ve enerji sektöründeki yatırımlarındaki sert düşüş olduğunu ifade eden Lagarde, buna karşın güçlenen doların ekonominin gelecek dönemdeki performansını da olumsuz etkileyebileceği öngörüsünde bulundu. 

IMF, raporla ABD'nin gelecek yılki büyüme beklentisini de yüzde 3,1'den yüzde 3'e çekti. 

"Dolar nispeten aşırı değerli"

Doların, gelişmiş ülkelerdeki para politikaları ve ekonomik büyüme farklılıklardan dolayı son bir yılda yüzde 13 değerlendiğine dikkati çeken Lagarde, "ABD doları, şu anki kurlara göre, nispeten aşırı değerli" görüşünü paylaştı. 

Lagarde, aşırı değerli doların, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) istihdam ve enflasyon hedeflerine zarar verdiğini, ancak enflasyonun yılın geri kalanında yavaşça artmasını ve 2017'nin ortalarında yüzde 2 hedefine ulaşmasını beklediklerini bildirdi.

"Faiz artışı ertelenmeli"

Lagarde, Fed'in şimdiye kadar piyasalarla çok iyi iletişimi kurduğunu ve bunun devam etmesi gerektiğini, her Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) toplantısının ardından basın toplantısı düzenlemesi önerisinde bulundu. 

Lagarde, Fed'in faiz artış zamanlamasına da değinirken, "Fed'in faiz artırımına gereğinden erken başlamasının riskleri, biraz geç kalmasından daha yüksek. Fed, verilere bağlı kalmaya devam etmeli ve ilk faiz artışını enflasyon ve ücretlerdeki artışın şu andakinden daha belirgin olana kadar ertelemeli. Faiz artışına 2016'ın ilk yarısında başlanmasının daha iyi olacağına inanıyoruz" şeklinde konuştu. 

Bu konularda ilginizi çekebilir