Liderler küresel sorunları görüşmek için buluşuyor

Dünya liderleri, küresel sorunları görüşmek üzere 71. kez BM Genel Kurulu Genel Görüşmeleri için New York'ta toplanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 71. Dönem Genel Görüşmeleri bu hafta başlıyor. Tüm dünyadan 135 civarında devlet ve hükümet başkanının katılması beklenen haftada Suriye krizi ile göçmen ve sığınmacılar konusu öne çıkacak.

Dünya liderleri, her yıl eylül ayı ortalarında BM Genel Merkezi'nin bulunduğu New York'ta BM Genel Kurulu genel görüşmeleri için bir araya gelerek küresel sorunlara diplomatik çözüm arama ve ülkelerinin politikalarını anlatma imkanı buluyor.

Üst düzey diplomasi haftasında bu yıl öne çıkması beklenen konular arasında sığınmacı ve göçmen sorunu ile Suriye krizi ilk sırada yer alıyor.

Bu kapsamda BM Genel Kurulu'nda pazartesi günü "BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi" gerçekleştirilecek. Zirve'de hem ülkelerin yapacağı katkılar anlatılacak hem de bu konuda atılacak adımlar için hazırlanan "New York Deklarasyonu" kabul edilecek.

135 liderin katılımı bekleniyor

BM Genel Sekreter Sözcülüğü'nden verilen bilgiye göre bu yıl 71. kez düzenlenecek BM Genel Kurulu genel görüşmelerine 135 civarında devlet ve hükümet başkanının katılımı bekleniyor. Kalan ülkelerin ise başkan yardımcısı ya da bakan düzeyinde temsil edileceği belirtildi.

Hafta boyunca yan etkinliklerle beraber 545 toplantı planlandığı, bin 100 ikili görüşme talebi olduğu, BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mun'un 124 ikili görüşme yaparak 62 etkinliğe katılacağı kaydedildi.

Ban ve Obama için son BM Zirvesi

Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde geniş bir heyetin temsil edeceği haftada ABD Başkanı Barack Obama ve BM Genel Sekreteri Ban'ın görev süreleri bu yıl dolacağı için iki siyasetçi mevcut görevleri kapsamında son kez BM Genel Kurulu genel görüşmelerine katılacak.

BM Genel Görüşmeleri kapsamındaki konuşmalar ise 20 Eylül Salı başlayacak. İlk gün Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, İngiltere Başbakanı Theresa May'in de aralarında olduğu 36 devlet ve hükümet başkanı BM Genel Kurulu'na hitap edecek.

Katılımcıların küresel sorunlara ilişkin görüşlerini paylaşacağı konuşmalar 26 Eylül Pazartesi sona erecek.

Suriye krizi

Suriye'deki kriz daha önceki BM toplantılarında olduğu gibi bu yıl da gündemi belirleyecek. 21 Eylül Çarşamba günü BM Güvenlik Konseyi, dönem başkanı Yeni Zelanda Başbakanı John Key'in başkanlığında toplanacak.

Suriye konusunda Uluslararası Suriye Destek Grubu'nun da bakanlar düzeyinde toplantı yapması bekleniyor. Henüz netleşmemekle birlikte diplomatik kaynaklar toplantının salı günü düzenlenmesinin planlandığını bildirdi.

İklim değişikliği ve Paris Anlaşması

Diplomasi haftasında öne çıkacak bir konu da iklim değişikliği ile mücadele konusu olacak. BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun yıl sonunda görevi bırakmadan nisan ayında 195 ülkenin imzaladığı Paris İklim Anlaşması'nın yürürlüğe girmesini amaçlıyor.

'Türkiye, tüm çalışmalara katkı sağlıyor"

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Halit Çevik, yaptığı açıklamada, BM Mülteci ve Göçmenler Zirvesi'nin Türkiye'de gerçekleşen Dünya İnsani Zirvesi'nin takibi açısından son derece önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'nin, BM görüşmeleri kapsamında mülteciler, kalkınma gündemi, kalkınmada kapsayıcılığın sağlanması, yeni genel sekreter seçim süreci gibi birçok konudaki çalışmalara katkı yapacağını belirten Çevik "Biz Türkiye olarak, sadece siyasi konular değil diğer bütün alanlarda da BM ile yoğun işbirliği içindeyiz. Burada yapılan çalışmaların hepsine katkıda bulunuyoruz." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir