Moody's İrlanda'nın notunu kırdı

Moody's, "İrlanda'nın mali gücü azalıyor. Ülkenin ekonomisine dair belirsizlikler artıyor" ifadelerini kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Uluslararası Kredi Derecelendirme Kuruluşu Moody's, İrlanda'nın "Aa2" olan kredi notunu beş kademe birden düşürerek "Baa1" seviyesine çekti, görünümünü ise "negatif" olarak belirledi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, kredi notunun düşürülmesinde İrlanda bankalarının kurtarma maliyeti, ülkedeki ekonomik görünümündeki artan belirsizlikler ve ülkenin finansal gücündeki zayıflamanın etkili olduğu belirtildi.

Açıklamada, görünümün "negatif" olarak belirlenmesinde, ekonomik büyümenin öngörülenden düşük kalması veya bankacılık sisteminde istikrarı sağlamanın maliyetinin tahmin edilenden yüksek olması halinde İrlanda hükümetinin finansal gücünün daha da düşeceği riskini yansıttığı vurgulandı.

Moody's, 5 Ekimde İrlanda'nın notunu olası bir indirim için izlemeye almıştı.

Uluslararası Kredi derecelendirme Kuruluşları Fitch geçen hafta İrlanda'nın notunu üç kademe indirerek "BBB ", Standard and Poor's (S&P) ise Kasım ayı sonunda iki kademe düşürerek "A"ya çekmişti.

Moody's Yunanistan'ın notunu izlemeye aldı

Moody's, Yunanistan'ın kredi notunu olası bir indirim için izlemeye aldığını, bu kararda ülkenin borçlarını sürdürülebilir seviyelere indirebilme yeteneğiyle ilgili belirsizliğin etkili olduğunu dün açıkladı.

Moody's, Yunanistan'ın içinde bulunduğu büyük mali konsolidasyon çabasında "önemli" ilerleme kaydetmiş olduğunu belirtmesine rağmen, notunu indirim olasılığıyla değerlendirmeye karar verdi.

Moody's, Yunanistan'ın borcun GSYH'ye oranında istenen istikrarı 3 ile 5 yıl arasında sağlamayı başaramayacağı yönündeki risklerin arttığı veya AB'nin desteğinin 2013 sonrası zayıflayacağı sonucuna varması halinde, bu ülkenin kredi notunu birkaç kademe birden indirebileceğini belirtti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir