Nepal'de 20 yıl sonra yerel seçim

Nepal'de halk 20 yıl aradan sonra belediye ve köy meclislerini belirlemek için oy kullandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Nepal'de halk, en son 1997'de yapılan yerel seçimlerden 20 yıl sonra belediye ve köy meclislerini belirlemek üzere sandık başına gitti. Seçimlerde 50 bin aday 13 bin 556 koltuk için yarışıyor. 

Ülkenin yarısında yapılan oy kullanma işleminde şiddet olayı yaşanmazken, orduya ait bomba imha ekibi, başkent Katmandu'da yaşayan adaylardan birinin evinin karşısına yerleştirilmiş iki adet patlayıcıyı kontrollü olarak infilak ettirdi.

Ülkenin diğer yarısında yapılacak yerel seçimlerin ikinci aşaması bir ay sonra 14 Haziran'da gerçekleştirilecek. Yeni anayasa, 7 yıl geçici anayasayla yönetilen Nepal'i yedi eyalete ayırıyor.

Nepal parlamentosu, siyasi partiler arasındaki fikir ayrılıkları nedeniyle yıllardır ertelenen yeni anayasayı 16 Eylül 2015'te kabul etmişti.

Devlet Başkanlığı Sözcüsü Bhesh Raj Adhikari, 9 Şubat'ta, 2015 anayasasını yürürlüğe koyan mevcut kurucu meclisin görev süresinin 12 Ocak'ta sona erdiğini belirterek "Devlet Başkanı Bidhya Devi Bhandari, seçim tarihinin açıklanmasındaki gecikmenin krize yol açabileceği gerekçesiyle endişe duyuyor" demişti.

Bu konularda ilginizi çekebilir