New York Borsası geriledi

ABD hisseleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları sonrasında düşerek, son üç günde ilk defa geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

NEW YORK- ABD hisseleri, Fed Başkanı Janet Yellen'ın tahvil alım programının bu sonbaharda sona erebileceğini ve gösterge faiz oranının bundan altı ay sonra artırılabileceğini söylemesi ile, son üç günde ilk defa geriledi.

Walt Disney Co., General Electric Co. ve Boeing Co. en az yüzde 1.4 değer kaybederek Dow Jones Endeksi'ni aşağı taşıdı. Consolidated Edison Inc., kamu hizmeti şirketlerinin, S&P 500 Endeksi'ndeki 10 sektör grubu arasında en sert düşen grup olmasına öncülük etti. Newmont Mining Corp., altının 6 haftanın en sert düşüşünü kaydetmesi sonrasında yüzde 3 geriledi.

Standard & Poor's 500 Endeksi yüzde 0.6 gerileyerek günü 1,860.77 puandan tamamladı. Dow Jones endeksi ise 114.02 puan, yani yüzde 0.7 düşüşle 16,222.17 puan oldu. S&P 500 işlem hacmi 30 günlük ortalama ile aynı seviyelerde kaydedildi. 

Fed yetkilileri, iş gücü piyasasındaki ilerlemeye yönelik tahminlerini de artırmalarıyla, gösterge faiz oranlarının 2015 yılı sonunda yüzde 1, bir sonraki yıl ise yüzde 2.25 olabileceği tahmininde bulunarak önceki tahminleri yukarı çektiler. Birçok Fed yetkilisi faiz oranı tahminini korurken, 16 yetkilinin faiz oranı medyanı Aralık ayında 2015 yılı sonu için yüzde 0.75, 2016 sonu için ise yüzde 1.75 seviyesindeydi.

Fed Başkanı Janet Yellen, geçtiğimiz ay ABD ekonomisinin aylık tahvil alımlarının azaltılmasına rağmen ayakta duracak kadar güçlü olduğunu söylemişti. Fed'in faiz oranlarını sıfıra yakın seviyede düşük tutması ve üç turluk tahvil alım programı, S&P 500 Endeksi'nin 12 yılın en düşüğünü görmesinin ardından yüzde 178 ralli yapmasını sağladı. ABD hisseleri 9 Mart 2009'da başladığı boğa piyasasının altıncı yılına girdi.

Sıkılaştırma hızının, tahmin edilenden daha hızlı oldupunu ve bunun piyasanın tepkisini çektiğini söyleyen LPL Financial Corp.'un ekonomi stratejistlerinden John Canally, "Fed'in er ya da geç faizleri artıracağının hatırlatılması traderların dikkatini çekiyor" dedi.

S&P 500 Endeksi, Rusya'nın Kırım ötesinde kalan Ukrayna topraklarını işgal etme niyetinde olmadığını açıklaması ile son iki günde yüzde 1.7 yükseldi. ABD ve Avrupa, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kırım'ın Rusya'ya bağlanmasına yönelik anlaşmayı imzalaması sonrasında Rusya'ya yönelik yaptırımları artırmaya hazırlanıyor. Vize yasakları ve Rusya yetkililerine yönelik varlık dondurmaları, Putin'in geri adım atmasını sağlamazken, Avrupa Birliği liderleri yarın toplanarak, ek ve daha fazla sonuç elde edilebilecek yaptırımları görüşecekler.

Bu konularda ilginizi çekebilir