OECD'den Yunanistan'a olumlu mesaj

Yapılan açıklamada Yunanistan'ın mali krizle ilgili uyguladığı programdaki sonuç odaklı davranışı ve bütçeyi sürdürülebilir duruma getirme çabaları övüldü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı (OECD), mali krizle mücadele eden Yunanistan'ın bu konuda başarıyla sonuçlanacak iddialı bir program uyguladığını belirterek, ülke ekonomisinin 2012 yılından itibaren pozitif belirtiler göstermeye başlayabileceğini bildirdi.

Teşkilatın bugün açıklanan Yunanistan ile ilgili özel raporunda, "Yunan hükümetinin, krizin belirtileriyle değil asıl derin nedenleriyle mücadeleyi hedefleyen bir program uygulayarak bütçeyi sürdürülebilir bir duruma getirmeyi, rekabeti geliştirmeyi ve uzun süreli sağlıklı bir kalkınmanın temellerini atmayı amaçladığı" belirtildi.

Teşkilatın "bilirkişiler" tarafından kaleme alındığı belirtilen OECD raporunda, "bazı önkoşullar temelinde, kurumsal ve bütçe ile ilgili reformların baştan sona uygulanması durumunda Yunanistan'ın borcunun 2013 yılında zirveye ulaştıktan sonra 20 yıl içerisinde gayri safi milli hasılanın yüzde 60 oranına kadar düşebileceği" ileri sürüldü.

Yunanistan'da uygulanan ekonomik kalkınma programı çerçevesinde bazı önemli reformların başarıyla tamamlandığı ve bunun sonucu olarak bütçe açığında daha önce görülmemiş bir azalma kaydedildiği belirtilen raporda, şu ifadelere yer verildi:

"Bütçedeki açık 2010 yılında gayri safi milli hasılanın yüzde 5 oranında azaldı. Ülkedeki zor ekonomik durum göz önüne alındığında bu dikkate değer bir gelişmedir. Son otuz yılda teşkilat üyesi hiç bir ülke ekonomisini bu bu düzeyde hem de bir yıl içinde düzeltmeyi başaramadı. Ve tüm bunlar Yunanistan'da vergi kaçakçılığının sürdüğü ve ekonomik durgunluğun beklenenin üzerinde olduğu bir dönemde gerçekleşti. İhracat ve yatırımların artması ve reformların sonuç getirmesi durumunda 2012 yılında Yunanistan'daki kalkınma pozitif belirtiler gösterebilir."

Raporda ayrıca Yunan hükümetine ülkedeki vergi kaçakçılığıyla mücadeleyi sürdürmesi ve sağlık giderlerini azaltması tavsiyesinde de bulunuldu.

Bu konularda ilginizi çekebilir