”Olay, planlı bir provokasyon”

İsrail Ordusu, ateşi başlatanın, Lübnanlı keskin nişancılar olduğunu ileri sürdü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TEL AVİV - İsrail ordusu, Lübnan ile sınır bölgesinde çıkan çatışmada bir yarbayın öldüğünü resmen duyurdu.

İsrail ordu sözcülüğünden yapılan açıklamada, Lübnan Silahlı Kuvvetleri ile çıkan çatışmada, müfreze komutanı bir yarbayın öldüğü, bir yüzbaşının da ağır şekilde yaralandığı bildirildi.

İsrail ordusu Kuzey Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Gadi Eizenkot da sınırda meydana gelen olayı "planlı bir provokasyon" olarak niteleyerek, olayın tüm sorumluluğunun Lübnan ordusunda olduğunu söyledi. Bu konuda delilleri olduğunu belirten Eizenkot, "Ateşi başlatanın Lübnanlı keskin nişancılar olduğu tespit edilmiştir.

Lübnan ordusu tarafından planlanmış bir provokasyonla karşı karşıyayız. Bu saldırıyı biz çok tehlikeli, ciddi bir durum olarak addediyoruz" dedi.

İsrail askerlerinin de anında gereken karşılığı verdiğini söyleyen Eizenkot, "topçu ateşi ve helikopterlerle" karşılık verildiğini de anlattı.

Kuzey Kuvvetleri Komutanı, karşılıklı ateş açılması sonrası Lübnan tarafından "ateşi kesmeleri yolunda bir talep geldiğini" ifade ederek, "Biz de talebe uyduk. Bunun noktasal bir olay olduğunu düşünüyorum. Ancak bu, (2006'daki) Lübnan Savaşı'ndan bu yana en tehlikeli gelişmedir. Biz bunu çok vahim olarak görüyoruz ve buna göre de karşılık verdik" ifadelerini kullandı.

Eizenkot, bu saldırının arkasında kimin bulunduğu konusunda bir fikir sahibi olmadığını, ancak önümüzdeki günlerde bunun açığa çıkacağını da kaydetti.

Lübnan tarafındaki kayıplarla ilgili olarak da İsrailli komutan, "Karşı tarafta 4 ölü ve bir kaç yaralı olduğunu biliyoruz" diye konuştu.

Olayın, İsrail askerlerinin sınırda rutin bir görev yaptıkları sırada meydana geldiğinin de altını çizen Eizenkot, saat 10.30 civarında askerlerin, İsrail sınırları dahilinde, görüntüye engelleyen otları temizlerken ateş açıldığını belirtti. Eizenkot ayrıca, sınırdaki otları temizleme işinin, Lübnan ordusu ile mutabakat halinde yapıldığını da ifade etti.

İsrail Ordusu: UNIFIL iddialarımızı doğruluyor

İsrail ordu radyosu, Güney Lübnan'da yerleşik BM Uluslararası Geçici Görev Gücü'nün (UNIFIL) bir yetkilisinin, İsrail ordusunun sınırda ağaçlarla ilgili rutin bakım çalışmalarında bulunacağını kendilerine ilettiklerini doğruladığını bildirdi.

UNIFIL kuvvetleri arasında yer alan Macar bir diplomatın, "Ben, Israil ordusundan bakım çalışmaları yapılacağına ilişkin bildirimi alıp, bunu Lübnan ordusuna ilettiğimizi doğrularım" dediği kaydedildi.

Macar diplomatın, UNIFIL'ın İsrail askerlerinin bakım çalışmaları sırasında "mavi hat" olarak adlandırılan uluslararası sınırı geçmediğine de inandığını söylediği belirtildi.

Diplomatın, UNIFIL'den bir teknik ekibin bugün Lübnan ordusunun keskin nişancılarının ateş açtığı sırada, İsrail askerlerinin sınırda nerede bulunduğunu araştıracağını kaydettiği de ifade edildi.

İsrail-Lübnan sınırın İsrail tarafında görüşü kapatan bazı ağaçların ve çalılıkların kesimi sırasında, İsrail ve Lübnan ordusu askerleri arasında karşılıklı ateş açılmış, olayda Lübnan ordusunun 3 askeri ve bir gazeteci ile İsrail tarafında bir yarbay hayatını kaybetmişti.

Türkiye: Üzüntü duyuyoruz

Lübnan'ın istikrarı ve herkesin buna katkısının önemi üzerinde durulan açıklamada, bölgenin içinden geçtiği kritik ve hassas dönemde Lübnan sınırlarında yaşanabilecek istikrarsızlığın, bölge genelinde olumsuz yansımaları olabileceği bildirilerek, bu bağlamda Lübnan-İsrail sınırında dün çıkan çatışmalardan derin üzüntü ve endişe duyulduğu, tüm tarafların itidalle hareket ederek, bölgedeki barış ve istikrar çabalarına katkıda bulunmalarının beklendiği belirtildi.

BM: Endişe duyuyoruz

BM Güvenlik Konseyi, İsrail ve Lübnan askerleri arasında çıkan çatışmalardan derin endişe duyduğunu bildirdi ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından yapılan itidal çağrısına katıldı.

Konsey üyesi Lübnan'ın çağrısı üzerine yapılan toplantının ardından Güvenlik Konseyi'nin ağustos ayı dönem başkanı Rusya'nın BM Büyükelçisi Vitali Çurkin tarafından okunan açıklamada, aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 15 üye ülkenin gelişmelerden derin endişe duyduğu belirtilerek, taraflar itidalli olmaya ve ateşkese uymak için azami dikkat göstermeye çağrıldı.

AB: Derhal soruşturma açın

Avrupa Birliği (AB), taraflardan gerilimi artıracak eylemlerden kaçınmalarını talep etti.

AB Dışişleri Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, yaptığı yazılı açıklamada, "Her iki taraf derhal, gerilimi daha da şiddetlendirmekten ya da yeni her türlü çatışmadan kaçınacak adımlar atmalıdır" dedi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 sayılı kararının eksiksiz uygulanmaya devam etmesinin önemini vurgulayan Ashton, Lübnan'daki BM barış gücüne (UNIFIL) tam destek verdi.

Ashton, AB'nin bugünkü olayların "derhal ve eksiksiz soruşturulmasını" desteklediğini belirtti.

ABD: Azami itidal gösterin

ABD, Lübnan-İsrail sınırındaki çatışmadan "had safhada kaygı duyduğunu" belirterek, taraflardan "azami itidal" göstermelerini istedi.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü P.J. Crowley, ABD'nin her iki ülkenin hükümetiyle temas halinde olduğunu söyledi.

Neler olup bittiğini anlamaya çalıştıklarını belirten Crowley, "En büyük kaygımız olanların tekrarlanması. Bölgede zaten yeterince gerilim var. Görmek isteyeceğimiz en son şey bu olayın daha ciddi boyutlara taşınması" diye konuştu.

İsrail ordusu, Lübnan'la sınır bölgesinde çıkan çatışmada bir yarbayın, Lübnan da ikisi asker üç Lübnanlının öldüğünü açıklamıştı.

İsrail çatışmaya neden olan ağaçları kesti

İsrail askerlerinin, İsrail-Lübnan sınırındaki çatışmaya neden olan ağaçları kestiği belirtildi.

Sınırda dün meydana gelen çatışmanın ardından, İsrail askerlerinin bu sabah bölgedeki rutin çalışmalarına kaldıkları yerden devam ettirdikleri kaydedildi.

Bölgede bulunan Lübnan basın yayın organı temsilcileri, Güney Lübnan"ın Adeisseh köyü yakınlarındaki sınır bölgesinde yer alan 3 ağacın, bu sabah saatlerinde İsrail askerleri tarafından kesildiğini gördüklerini belirttiler.

İsrail ile Lübnan ordusunu dün karşı karşıya getiren çatışmada, ikisi asker 3 Lübnanlı ile bir İsrail askeri hayatını kaybetmişti.

UNIFIL: Ağaçlar israil tarafında

UNIFIL'den yayınlanan açıklamada, dün İsrail tarafından sökülmeye çalışılan ve iki ülke askerleri arasında kanlı çatışmaya neden olan ağaçların "mavi hat" olarak adlandırılan sınırın güneyinde İsrail tarafında bulunduğunun belirlendiği belirtildi.

İsrail ordu radyosu da, bir UNIFIL yetkilisinin, İsrail ordusunun sınırda ağaçlarla ilgili rutin bakım çalışmalarında bulunacağını kendilerine ilettiklerini doğruladığını aktarmıştı. UNIFIL kuvvetleri arasında yer alan Macar diplomatın, "Ben, Israil ordusundan bakım çalışmaları yapılacağına ilişkin bildirimi alıp, bunu Lübnan ordusuna ilettiğimizi doğrularım" dediği kaydedilmişti.

Davutoğlu- Clinton telefonda görüştü

Davutoğlu, İsrail ile Lübnan arasında sınırda meydana gelen ve 4 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların ardından Lübnan Başbakanı Saad Hariri ve ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile telefonla görüştü.

Dplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Lübnan Başbakanı Hariri, Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nu arayarak bölgedeki gelişmelere ilişkin bilgi verdi. Davutoğlu ile Hariri görüşmesinde, dün Lübnan-İsrail sınırında meydana gelen ve 3 Lübnan, 1 İsrail askerinin hayatını kaybetmesine yol açan gerginliği değerlendirdikleri, olayların sebebini irdeledikleri belirtildi.

Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta 31 Temmuzda Suudi Arabistan Kralı Abdullah, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ve Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Süleyman'ın düzenledikleri zirvenin de Davutoğlu-Hariri görüşmesinde ele alındığı ve bu zirvede gündeme gelen konuları görüştükleri bildirildi.

Davutoğlu'nun, Hariri ile görüşmesinin ardından ABD Dışişleri Bakanı Clinton ile telefonla temas kurduğu ve Hariri'den bölgeye ilişkin aldığı bilgileri Clinton'a aktardığı kaydedildi.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu'nun Clinton ile görüşmesinde, bölgede yaşanan bu türden gerginliklerin tüm Ortadoğu'nun huzurunu etkileyebileceği endişesinin dile getirildiği, Ortadoğu barış sürecinde atılması gereken adımların ele alındığı kaydedildi.

Davutoğlu'nun Clinton ile görüşmesi yaklaşık 30 dakika sürdü.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Clinton ile görüşmesinin ardından tekrar Hariri'yi arayarak ABD'li mevkidaşı ile görüşmesinde el alınan konuları Lübnan Başbakanına aktardı.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir