Ordudan Mübarek'e destek

Mübarek'in yaptığı konuşmayla hayal kırıklığına uğrayan Mısır halkının protestosu devam ediyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KAHİRE - Mısır'da yerel bir hükümet yetkilisi, Kahire'den ayrılan Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek'in Kızıl Deniz'deki tatil beldesi Şarm Eşşeyh'de olduğunu söyledi.

Adının açıklanmasını istemeyen yetkili, Mübarek'in Şarm Eşşeyh havaalanında yerel yönetici tarafından karşılandığını bildirdi.

Ordudan Mübarek'e destek

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek, 17 gündür devam eden isyan sürecinde ikinci kez halka seslendi ve yetkilerinin bazılarını Yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini açıkladı. Duruşu merak edilen ordunun ise Mübarek'in geçiş planını desteklediği bildiriliyor.

Kritik toplantı yapan Mısırlı generallerin Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devri konusuna onay verdiği bildiriliyor. Ordu ayrıca bu sene içinde özgür ve adil bir seçimin yapılacağını garantisini de verdi. Yapılan açıklamada olağanüstü halin kaldırılacağı da vurgulandı.

Halkın protestoları sürüyor

Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, istifa edeceği yönünde büyük beklentiye yol açtıktan sonra yaptığı konuşmayla hayal kırıklığına uğrayan Mısır halkı, Kahire'nin yanısıra başka kentlerde de sokağa döküldü.

İskenderiye kentinde yüzbinler cuma namazından sonra sokağa dökülürken, İsmailiye, Suveyş, Mahala ve Tanta'da da halk Mübarek'in istifası talebiyle meydanlarda toplandı.

Mısır Televizyonu, büyük kızgın kalabalıkların başkentin Giza bölgesinden Tahrir meydanına aktığını, bunlardan bazılarının başkanlık sarayına yürüyeceğini duyurdu. Tahrir meydanına açılan tüm sokakların da kalabalıklarla dolu olduğu belirtiliyor.

El Cezire'ye konuşan Sosyalist Araştırmalar Merkezi'nden eylemci Hüsam El Hamalavi, protestocuların çeşitli yönlerden başkanlık sarayına yürüdüğünü söyledi. "Dünkü konuşmadan sonra göstericiler son derece kızgın" diyen Hamalavi, göstericilerin yürürken orduya da kendi yanlarında yer alması çağrısında bulunduklarını söyledi.

El Cezire muhabiri de, büyük hayalkırıklığı yaşayan halkın protestoları "nihai aşamaya" götürmeye yeminli olduklarını söyledi. Muhabir "Hayalkırıklığı içindeler, kızgınlar, protestoların Tahrir meydanının dışına, siyasi kurumların eşiğine taşması gerektiğini söylüyorlar" dedi.

Protestoları düzenleyenler, "Veda Cuması" olarak ilan ettikleri bugün 20 milyon kişinin toplanması çağrısında bulundular.

Müslüman Karderşler: Haklarınızı geri alın

Öte yandan Mısır'daki önemli muhalif gruplardan Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'i devirmek için Mısırlılardan gösterileri sürdürmelerini istedi.

Mübarek'in yetkilerini yardımcısı Ömer Süleyman'a devrettiğini ifade ettiği konuşmasını "bir aldatmaca" olarak nitelendiren muhalif gruptan yapılan açıklamada, "Hala onu yapacağım, bunu yapacağım diye konuşuyor, ancak yetkilerini yardımcısınA devredeceğini söylüyor. Bunlar sadece halkın taleplerini durdurmaya yönelik aldatıcı sözler" denildi.

Mübarek ve yardımcısının açıklamalarının Mısırlılar tarafından reddedildiği kaydedilen açıklamada, halka hitaben "Sabrınızı sınayan kibirli, yozlaşmış bir rejime göğüs germek sizin kaderiniz. Öyleyse ne kadar sabırlı, kararlı ve ısrarcı olduğunuzu gösterin, haklarınızı geri alın" ifadelerine yer verildi.

Bazı subaylar halk hareketine katıldı

Bu arada silahlı kuvvetlerden orta kademede 15 subay Mübarak'e karşı halk hareketine katıldı. Cuma sabah namazından hemen sonra telefonla Reuters ajansına açıklamada bulunan Binbaşı Ahmed Ali Şuman, "Silahlı kuvvetlerin halkla dayanışma hareketi başlamıştır" dedi. Başkent Kahire'nin Tahrir Meydanı'ndaki gösteride dün gece halka hitap eden Ali Şuman, "rütbeleri yüzbaşı ile yarbay arasında 15 subay halk hareketine katıldı" diyerek, silahını orduya teslim ettiğini de bildirdi. Şuman, harekete katılan diğer subayların da cuma namazından sonra halkla konuşacağını belirtti.Tahrir Meydanı'nın batı girişini korumakla görevlendirildiğini belirten Şuman, diğer subayları da Mübarek karşıtı gösterilere katılma çağrısı yaptığını belirtti. Mısır'da ordu, halk hareketine karşı kuvvete hiç başvurmadı.

Ömer Süleyman kimdir?

Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek'in, istifa etmeyip yetkilerini devrettiği Cumhurbaşkanı Yardımcısı Ömer Süleyman'ın, "gölge adam" olarak bilindiği belirtildi.

Uzmanlara göre, 1934 yılında, yukarı Mısır bölgesinde yer alan Qina kentinde varlıklı bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelen Ömer Süleyman, yıllarca gölgede kalarak, Mısır dış siyasetinin

netameli ve el yakan dosyalarını yönetti. Bu görevi yaparken kilit rol oynayan Süleyman, İsrail-Filistin ihtilafı ile ilgili dosyaları da yönetti. General üniformasını bırakıp sivil kıyafetler giyen Süleyman, hep gölgede kalarak, İsrailli yetkililerle de, Filistin Hamas örgütüyle de görüştü ve 2008 yılının sonlarında Gazze savaşının bitmesini sağladı.  Süleyman, "özel görevlerin" ve "İsrail-Filistin ile ilgili stratejik dosyaların" adamı oldu.

İlgili Haber: Yüzbinler hayal kırıklığı yaşadı

 

Bu konularda ilginizi çekebilir