Papandreou güven oyu alırsa referandumdan vazgeçecek

Yunanistan'da uzun zamandır devam eden siyasi kaos bugünku güven oylaması ile birlikte bir nebze de olsa çözüme kavuşmuş olacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreou'nun, kurtarma paketini referanduma sunma kararı üzerine Avrupalı liderlerin ülkenin Euro Bölgesi'nden çıkmasını tartışmaya başlamalarından sonra Yunanistan siyasi uzlaşma arayışına girdi.

Hükümet kaynaklarının verdiği bilgiye göre Papandreou, referanduma karşı çıkan bakanlarına boyun eğdi ve bugün yapılacak güven oylamasında partisinin tam desteğini alırsa, muhafazakar muhalefet ile yeni bir koalisyon kurulması için görüşmelere başlamayı kabul etti.

Muhalefet, yeni kurulacak geçici hükümetin sadece iki görevi olmasını istiyor: Kurtarma paketini referandumsuz meclisten geçirmek ve erken seçime gitmek. Güven oyunu kazansa bile Papandreou'nun günleri sayılı görünüyor.

Hükümet kaynakları, Papandreou'nun PASOK milletvekillerine, koalisyon görüşmelerini tamamladıktan sonra kendisinin de istifaya hazır olduğunu söylediğini bildirdi.

Adının açıklanmasını istemeyen bir hükümet kaynağı, "Kendisine PASOK'u kurtarmak için itiraz etmeden çekilmesi gerektiği söylendi. İstifaya razı oldu" dedi.

Kaynaklar, Papandreou'nun referandum çağrısı yapmakla hata ettiğini kendisinin de kabul ettiğini söyledi.

PASOK'un 300 üyeli mecliste 152 milletvekili var ancak bu küçük çoğunluk, birkaç milletvekilinin karşı çıkması halinde Papandreou'nun güven oyunu kaybetmesine yol açabilir. Parti saflarında yeni bir kopma, PASOK'un meclis çoğunluğunu kaybetmesine ve erken seçimlere yol açabilir.

G2 zirvesi öncesi önceki gece Cannes'da Papandreou ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy referandum planına karşı tepkilerini ifade etmişler ve euro bölgesine karşı taahhütlerini yerine getirmezse Yunanistan'a bir kuruş bile yardım verilmeyeceğini açıklıkla söylemişlerdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir