Protestoların Yunanistan'a maliyeti 1 milyar euro

Günlerce devam eden ve Yunanistan'da hayatı durma noktasına getiren mali reform karşıtı gösterilerin faturası da ağır oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da, hükümetin mali reformlarını protesto etmek amacıyla Atina'da geçen hafta düzenlenen gösterilerde çıkan olaylarda banka ve iş yerlerinde 1 milyar Euroya yakın zarar meydana geldiği bildirildi.

Atina Ticaret ve Sanayi Odası (EBEA), olaylar sırasında Sintagma meydanı çevresinde saldırıya uğrayan dükkan ve iş yerlerinden 400 bin euronun üzerinde mal ve eşya çalındığını belirtirken, aralarında 9 banka şubesinin bulunduğu 62 dükkan ve iş yerinde de önemli ölçüde maddi hasar meydana geldiğini açıkladı.

EBEA, kentin diğer bölgelerindeki zararların ise henüz bilinmediğini belirtti.

Diğer yandan, Atina büyükşehir belediyesi, iki gün süren olaylarda kent merkezinde meydana gelen maddi zararın, temmuz ayındaki olaylarda meydana gelen 800 milyon euroluk zarardan daha büyük olduğunu bildirdi. Atina Belediyesi, son olaylarda meydana gelen saldırılarda ilk kez kamuya ait tesislere saldırıldığına dikkati çektiği açıklamasında, zarar tespit çalışmalarının sürdüğünü belirtti.

Hükümet ile bankacılar karşı karşıya

Öte yandan Yunanistan'ın borcuna "sürdürülebilir çözüm" bulma çabaları çerçevesinde Yunanistan'ın borçlarının büyük oranda "saç tıraşına" tabi olması olasılığı Atina hükümeti ile Yunan bankacıları karşı karşıya getirdi.

Yunan bankalarının yöneticileri ve büyük hissedarları, Yunanistan'ın borçların yüzde 50 seviyesinde "saç tıraşına" tabi olması durumunda bankalardaki kontrollerini kaybetme riskiyle karşı karşıya kalarak, yardım için Avrupa Finansal İstikrar Fonu'na (EFSF) başvurmak zorunda kalacaklarını belirttiler.

Yunan hükümeti yetkilileri ise ulusun çıkarının bankaların çıkarlarından önde geldiğini belirterek, bankacıların tavrına tepki gösterdiler.

"Saç tıraşı" deyimi finans çevrelerinde "mevcut borçların bir kısmının silinmesini' ifade etmek için kullanılıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir