"Görüşme talebi İsrail'den geldi"

Davutoğlu, İsrail ile gizli yapılan görüşmeyle ilgili olarak "Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, "İsrail Başbakanı Netenyahu'yu temsilen Endüstri ve Ticaret Bakanı Benjamin Ben-Eliezer bizden görüşme talebinde bulundu ve bu görüşmeyi gerçekleştirdik, doğru yaptık" dedi.

Davutoğlu, TBMM Genel Kurulunda Dışişleri Bakanlığı Teşkilat Kanunu üzerinde yaptığı konuşmada, İsrail tarafının doğrudan ve dolaylı mesajlar göndererek Mavi Marmara gemisine saldırı olduğu andan itibaren Türkiye ile temasa geçmeye çalıştığını ifade etti.

"Biz, uluslararası gündemde yeterli adımları atmaksızın bu teması doğru görmüyorduk" diyen Davutoğlu, şunları söyledi:

"Ama son gelişmeler ışığında, özellikle verdiğimiz nota sonrasında, Ticaret Bakanı olarak değil, İsrail Başbakanı Netenyahu'yu temsilen Endüstri ve Ticaret Bakanı Benjamin Ben-Eliezer bizden görüşme talebinde bulundu ve bu görüşmeyi gerçekleştirdik, doğru yaptık. Şartlarımızı yüzlerine doğrudan ve net olarak söylemek için bunu yaptık. Dünyanın bütününe, bütün küresel alana, BM Güvenlik Konseyinde yüksek sesle vurguladığımız temel taleplerimizi İsraillilerin yüzüne de söylemek için bunu yaptık. Bugün olsaydı yine yapardık.

Neler söylediğimiz devlet kayıtlarında yazılıdır. Hiç kimse bu ithamda da bulunamaz. AK Parti iktidarındaki bütün görüşmeler devlet arşivinde vardır, dünkü görüşme de devlet arşivimizde vardır. Görüşmeyi de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Sayın Sinirlioğlu ile birlikte gerçekleştirdik. Hepsi var.

Diplomasi, açık olarak da gizli olarak da yapılır. Niye gizli olduğunu bize değil, İsrail tarafına sorun. Gizli olması bile (İsrail) Hükümeti bu kadar çatırdattıysa, açık olmuş olsaydı herhalde bu görüşme hiç gerçekleşmezdi."

"İsrail'i uluslararası platformlarda yalnızlaştırmaya devam edeceğiz"

Davutoğlu, İsrail'in Gazze'ye yardım götüren Mavi Marmara gemisine yönelik saldırısının ardından gerçekleştirilen diplomatik girişimlere ilişkin bilgi verdi.

Saldırıya ilişkin bölgesel ve uluslararası örgütlerden kınama kararları çıkardıklarını anlatan Davutoğlu, "İsrail, ilk defa dünyada bu kadar yalnızlaştırıldı. Çok büyük bir dayanışma gördük. Bunun için hükümetleri çatırdamaya başladı, çatırdayacak. Türk vatandaşlarının hukukunu takip etmek bizim milli onurumuzdur" diye konuştu.

"İsrail'i uluslararası platformlarda yalnızlaştırmaya devam edeceğiz" diyen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bu işin peşini bırakmayacağız. Uluslararası takip komisyonu da kurulacak. Yüce Meclisimizin ortak şekilde aldığı kararın tüm gerekleri yerine getirilecek. Bu çerçevede İsrail'e Yüce Meclisimizin ortak kararı sonrasında bir nota tevdi ettik. Taleplerimizi dile getirdik. O günden bugüne de bu taleplerimizi her vesilede gündeme getirdik, getirmeye de devam edeceğiz."

"Bu tür diyalogları destekliyoruz"

Ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philip Crowley, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile İsrail Sanayi ve Ticaret Bakanı Binyamin Ben Eliezer arasında Brüksel'de yapılan görüşmeye ilişkin olarak, "Türkiye ile İsrail arasındaki görüşmede, ABD'nin destekleyici bir rolünün olup olmadığına" yönelik soru üzerine, iki ülkeyle ayrı ayrı görüşmelerde bulunduklarını söyledi.

Bu görüşmelerde, Türkiye ve İsrail arasındaki ilişkilerin, sadece bölgenin çıkarına değil, ABD'nin de bölgedeki çıkarlarına olduğunu vurguladıklarını belirten Crowley, iki ülke ilişkilerinin "değerli" olduğunu kaydetti.

Crowley, Türkiye'nin geçmişte birçok kez İsrail ve bölgedeki diğer ülkeler arasında önemli arabuluculuk rolü üstlendiğini hatırlatarak, Türkiye'nin, Orta Doğu'da, İsrail ile uzun zamandır ilişkisi olan bir kaç ülkeden biri olduğunu anımsattı.

Crowley, iki ülke arasındaki ilişkilerin öneminin farkında olduklarını belirterek, "Son haftalar ve aylarda iki ülke arasında var olan çatlakların onarılmasında yardımcı olabileceğini umduğumuz bu tür diyalogları destekliyoruz" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir