"Küresel ekonomi şoklara karşı çok hassas"

Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidmann, küresel ekonomilerin şoklara karşı çok hassas bir yapıda olduğunu kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Almanya Merkez Bankası (Bundesbank) Başkanı Jens Weidmann, ağır borç yükü ve Euro Bölgesi'ndeki yapısal sorunların, Avrupa ve küresel ekonomilerin şoklara karşı çok hassas olduğu anlamına geldiğini kaydetti. 

Bankanın Frankfurt'taki merkezinde düzenlenen basın toplantısında konuşan Weidmann, faiz gelirlerinin düşük olmasına karşın Bundesbank'ın, 2013 yılında 2012 yılına oranla daha yüksek kâra ulaştığını, yeniden finansman kredileri hacmi ve azaltılmış devlet bonolarının varlıklarındaki düşüş sebebiyle risk durumunun bir miktar hafiflediğini anlattı. 

Risk provizyonlarına daha fazla para aktarılmasına gerek görülmediğinden, bankanın risk provizyonunu değiştirmeyerek 14,4 milyar euroda sabit bıraktığını dile getiren Weidmann, mali ve kamu borcu krizinin 2013 yılında ekonomik gelişmeler üzerinde belirleyici bir etkiye sahip olduğunu anlattı. 

Jens Weidmann, "Krizden en çok etkilenen ülkeler, ekonomilerinde gerekli şekilde düzenlemeler konusunda farkedilebilir ilerleme kaydetti ancak, ağır borç yükü ve Euro Bölgesi'ndeki yapısal sorunlar, Avrupa ve küresel ekonomilerin şoklara karşı çok hassas olduğu anlamına geliyor" dedi. 

Devam eden sorunlar çerçevesinde borç krizinin sona erdiğini ilan etmek için çok erken olduğuna, önemli ve ısrarlı çabaların, krizlere ve bunların altında yatan yapısal nedenlere kalıcı çözüm bulmak için gerekli olduğuna dikkati çeken Weidmann, 2013 yılında küresel ekonomideki toparlanmanın özellikle genişleyici para politikalarıyla bir miktar hız kazandığını ifade etti. 

Weidmann, "Alman ekonomisi de aynı şekilde 2012'nin sonlarında ve 2013 yılının başlarında toparlanma kaydetti. Almanya ekonomisindeki büyüme hızı 2014 ve 2015 yıllarında da tekrar artacak gibi görünüyor" dedi. 

Bundesbank geçen yıl en yüksek kârına ulaştı

Toplantıda verilen bilgiye göre, Bundesbank 2013 yılında, bir önceki yıla oranla 664 milyon euro artışla 4,6 milyar euro kâr elde etti. Banka, ulaştığı rakamla 2008 yılından bu yana en yüksek kâr miktarına ulaşmış oldu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir