Rusya'nın gıda yaptırımı Almanya'da pazara yansımadı

Almanya'da meyve sebze fiyatları Rusya'nın yaptırımından etkilenmedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

FRANKFURT - Avrupa Birliği'nin (AB) Ukrayna krizi sebebiyle Rusya'ya uyguladığı yaptırımlara karşılık Rusya'nın da AB ülkelerinden tarım ürünü almayı durdurmasının ardından, Almanya'daki meyve sebze fiyatları söz konusu gerginliklerden etkilenmedi. 

AB ülkeleri ve ABD, Ukrayna krizlerindeki tutumu sebebiyle Rusya'ya sert yaptırım kararı vermiş, Rusya da misilleme olarak bu ülkelerden gıda ithalatını yasaklamıştı. Karşılıklı yaptırımların Almanya'daki meyve sebze fiyatlarına etkisi merak konusu oldu.  

Frankfurt'ta "Kleinmarkthalle" pazar yerinde AA muhabirine açıklama yapan Ahmet Yiğit, 15 yıldır pazarcılık yaptığını belirterek, Rusya'nın yaptırımlarının yansımasının sınırlı olduğunu, sadece domatesin fiyatının düştüğünü diğer ürünlerin fiyatlarında değişim olmadığını kaydetti. 

Avrupa'da Almanya'nın meyve sebze ihracatı konusunda geride olduğunun altını çizen Yiğit, "Avrupa'dan Almanlar ve Fransızlar kendilerine yetecek kadar sebze yetiştiriyor. Avrupa'da daha çok Hollanda'nın meyve sebze ithalatı fazla. Bu yüzden biz fiyatlarda değişiklik yaşamadık" dedi. 

10 yıldır Almanya'da yaşayan ve 6 yıldır meyve sebze satan Mehmet Gül de Rusya'nın ambargosunun fiyatlara bir etkisinin olmadığını ifade etti. 

Ambargonun ardından yalnızca domates fiyatında düşüş yaşanmasına karşın onun da eski fiyatına döndüğünü anlatan Gül, pazarda genel olarak meyve sebze fiyatlarında dikkat çekici düşüş ya da artış yaşanmadığını söyledi. 

Almanya'da alım gücünün geçmiş yıllara göre azaldığını belirte Gül, "En çok İtalya, İspanya ve Güney Amerika'dan alıyoruz ürünlerimizi. Almanya mark dönemindeyken daha iyiydi işlerimiz. Kimse gelip fiyatlara bakmazdı ancak artık alım gücü eskiye göre azaldı. Müşterilerimiz seçici davranıyorlar, fiyatları soruyorlar, nereden geldiğini soruyorlar. Dolayısıyla daha önceden bir Alman 100 avroluk alışveriş yapıyorsa, şu an bu 50-60 avroya kadar düştü" dedi. 

Pazarda sattıkları ürünlerin tümünün Alman malı olmadığını dile getiren başka bir pazarcı Murat Sümbül de "Almanya'ya İspanya'dan, İtalya'dan ürünler geliyor. Almanya'nın bu konuda çok fazla ihracatı olduğunu da düşünmüyorum" diye konuştu. 

14 yıldır meyve sebze satışı yapan Mahmud Lök de Rusya'nın Avrupa'dan gıda ithalatını yasaklamasının fiyatlarda herhangi bir değişikliğe yol açmadığını, pazara yansıması olmadığını anlattı. 

Almanya'nın meyve sebze üretiminin başka ülkelere ihracat yapacak kadar yüksek olmadığının altını çizen Lök,  "Almanya en çok patates satıyor. Zaten ürettiği yeşillik kendine yetmiyor. İspanya, Hollanda, Belçika gibi ülkeler daha çok meyve sebze ihraç ediyor" ifadelerini kullandı. 

Alım gücü açısından kötüye gidiş olduğunu kaydeden Lök, "Mal yetiştiremiyorduk ancak şu an satışlarımız 3'te 1 azaldı. İnsanlar 4-5 yıl önce dolu dolu poşetlerle evlerine giderken şimdi 2 kilo yerine 1 kilo alıyor" dedi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir