Steinmeier, Rusya'yı uyardı

Steinmeier, "Rusya'nın Ukrayna'daki müdahalesinin Kırım'ı aşması durumunda, ekonomik dezavantajları göze alarak, Avrupa gereken tedbirleri alacaktır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN - Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, Kırım'ın ötesine müdahale etmesi durumunda Rusya'nın sert yaptırımlarla karşı karşıya kalacağını söyledi. 

Steinmeier, Welt am Sonntag gazetesine yaptığı açıklamada, kendi politikalarında herhangi bir zayıflık tanımadığını belirterek, Ukrayna'nın doğusundaki durumun istikrarlı olmadığına da işaret etti. 

"Rusya'nın Ukrayna'daki müdahalesinin Kırım'ı aşması durumunda, ekonomik dezavantajları göze alarak, Avrupa gereken tedbirleri alacaktır" diyen Steinmeier, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın (AGİT) Ukrayna'da bir gözlemci heyeti gönderecek olmasından dolayı da mutlu olduğunu dile getirdi. 

Bu heyetin Güney ve Doğu Ukrayna'nın objektif bir resmini çıkarabileceğini ifade eden Steinmeier, partnerleriyle yaşanan bu anlaşmazlığın sonlandırılması için çalıştıklarını kaydetti. 

"Pandoranın kutusu açılabilir"

Rusya'nın Kırım'daki tutumu ile Avrupa'daki barışı sağlayan temel değerleri zedelediğinin görmezden gelinemeyeceğini aktaran Steinmeier, soğuk savaştan 25 yıl sonra Avrupa'daki sınırların uluslararası hukuka aykırı olarak tekrar düzenlenmesinin kendisini kaygılandırdığını ve bunun pandoranın kutusunu açabileceğini belirtti. 

 ''Yaptırımlar her iki tarafa da zarar verir"

Alman ekonomisinin yaptırımlara karşı uyardığının hatırlatılması üzerine Steinmeier, bu uyarıları ciddiye aldığını belirterek, ''Yaptırımlar her iki tarafa da zarar verir. Bu akıllı bir dış politikada değil. Bu nedenle gerginliğin sona ermesi için soğuk kanlı hareket etmeliyiz'' dedi. 

Batı'nın bu krizdeki politikasında zayıflık olmadığını savunan Steinmeier, AB'nin ABD ile hareket etmesinin iyi ve önemli olduğuna dikkati çekerek, Rusya'ya süratli bir şekilde tepki ve açık mesajlar verildiğini kaydetti. 

Alman Dışişleri Bakanı Steinmeier, Ukrayna'nın AB üyeliğini ümit edip etmeyeceğinin sorulması üzerine de Ukrayna'nın AB ile yaptığı anlaşma ile AB üyeliği konusunda ilk adımı attığını belirtti. 

Bundan sonra Ukrayna'nın siyasi ve ekonomik istikrarının önemli olduğunu dile getiren Steinmeier AB'nin bu konuda finansal desteğini yapacağını aktardı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir