Suriye: Arap Birliği'nin kararı meşru değil

Suriye Dışişleri Bakanı El Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya alma kararını tehlikeli olarak değerlendirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ŞAM - Suriye Dışişleri Bakanı Velid El Muallim, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasının "son derece tehlikeli bir adım" olduğunu söyledi.

El Muallim, Şam'da düzenlediği basın toplantısında, şiddetin sona ermesi için Arap Birliği ile yapılan anlaşmanın uygulanmaya ve muhalefetle diyaloğa başlandığı bir dönemde alınan kararın son derece tehlikeli olduğunu ve meşru olmadığını ifade etti.

ABD'yi Birliğin "gayri resmi üyesi" olarak nitelendiren El Muallim, ABD'nin Arap Birliği'nin kararından memnuniyet duymasının "fitnecilikle aynı anlama geldiği" görüşünü de savundu.

El Muallim, Arap Birliği'nin kararına rağmen "Libya'daki senaryonun Suriye'de tekrar etmeyeceğini" belirtti.

Suriye'ye yönelik komploların başarısızlığa uğrayacağını söyleyen El Muallim, Suriye'nin boyun eğmeyeceğini bildirdi.

Irak: Karar kabul edilemez

Irak Devlet Bakanı ve Hükümet sözcüsü Ali Debbağ, yaptığı açıklamada, Arap Birliği'nin geçtiğimiz cumartesi günü aldığı ve Suriye'nin Birlik içindeki tüm faaliyet ve toplantılara katılmasını önleyen ve üyeliğini askıya alan kararın kabul edilemez ve çok tehlikeli bir durum olduğunu söyledi.

Debbağ, Arap Birliği'nin Suriye ile ilgili kararının kabul edilemez bir yolla alındığını ve Suriye'deki krizden daha büyük krizlere sahip başka Arap ülkeleri için böyle bir kararın alınmadığına dikkat çekti. Irak Hükümeti'nin rejim muhalifleriyle diyalogtan ve Suriye halkının özgürlüğünden yana olduğunu dile getiren Debbağ, "Suriye'deki kardeşlerimizin yanındayız, kendilerine tam özgürlüğü temenni ediyoruz." dedi.

Rusya kararı eleştirdi

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Arap Birliği'nin Suriye'nin üyeliğini askıya almasına karşı çıkarak, batıyı Suriye'de muhalefeti kışkırtmakla suçladı.

Lavrov, Rusya'nın, nükleer programından ötürü İran'a yeni yaptırımların uygulanmasına karşı olduğunu belirterek, batılı ülkelerin tek taraflı yaptırım uygulamak için İran ile gerginliği tahrik ettiğini ileri sürdü.

Çin'den, Arap Birliği'nin planını hayata geçirme çağrısı

Çin ise Suriye'ye Arap Birliği'nin ülkedeki krizi sona erdirmeye yönelik planını hayata geçirme çağrısında bulundu.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Liu Veimin, Çin'in bir kez daha Suriye hükümetini ve ilgili tarafları, şiddete son vermeye, siyasi süreci başlatmaya ve Arap Birliği'nin girişimini uygulama çabalarını iki kat artırmaya çağırdığını belirtti. Sözcü, Çin'in Suriye'ye yönelik yaptırımlara destek verdiğini de ifade etti.

AB, ek yaptırım uygulayacak

AB üyeleri Suriye'ye ilave yaptırımlar kapsamında Şam yönetiminin şiddet politikasında sorumluluğu bulunan 18 kişinin daha malvarlığını dondurmak ve vize yasağı koymak konularında anlaştı.

AB büyükelçilerince hazırlanan ve AB Dışişleri bakanlarının bugünkü toplantısında onaylanması beklenen ilave yaptırımlar arasında, Avrupa Yatırım Bankası'nın Suriye'ye kredileri dondurması da bulunuyor.

AB, 9 aydır meşru talepleri için meydanlara çıkan halkıyla savaşmayı seçen Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad'a bir kez daha "çekil" çağrısı yaparak şiddet politikasının devamı halinde yaptırımları daha da ağırlaştıracağı uyarısında bulunacak.

Yaptırımlar kapsamında bugüne dek Esad ve yakınları dahil 56 Suriyeli yetkilinin malvarlığını donduran ve vize yasağı getiren AB, Suriye'den ham petrol ithalatını ve Avrupalı şirketlerin bu ülkede petrol üretimine yatırım yapmasını yasaklamıştı.

Suriye Merkez Bankası'na para transferini de durduran yaptırımlar kapsamında Suriye Ticaret Bankası dahil rejimi finanse eden 19 kuruluşun AB'deki malvarlıkları dondurulmuştu.

Arap Birliği bakanları olağanüstü toplanıyor

Öte yandan Fas Dışişleri Bakanlığı, Suriye'nin üyeliğinin askıya alınması kararının ardından Arap Birliği dışişleri bakanlarının çarşamba günü Rabat'ta olağanüstü toplantı yapacağını bildirdi.

Fas'ın başkenti Rabat'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun da katılacağı 4. Türk-Arap İşbirliği Forumu toplantısının yanı sıra yapılacağı belirtildi.

Bu konularda ilginizi çekebilir