Suriye-Irak sınır kapısı yarın açılıyor

PYD ile KDP ilişkilerinde yaşanan gerginlik nedeniyle uzun zamandır kapalı olan Suriye-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi arasındaki Semelka Sınır Kapısı'nın yarın geçişlere açılacağı bildirildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ERBİL - Demokratik Toplum Partisi (PYD) ile Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) ilişkilerinde yaşanan gerginlik nedeniyle uzun zamandır geçişlere kapatılan Suriye-Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) arasındaki sınır kapılarının yarın açılacağı bildirildi.

IKBY'nin Erbil kentinde 15 gün önce bir hafta boyunca toplantılar yapan Suriyeli Kürt parti yöneticilerinin anlaştığı konulardan biri hayata geçiriliyor. 

Suriye tarafındaki Semelka Sınır Kapısı ile Irak tarafındaki Peşhabur Sınır Kapısı, alınan karar sonucu çalışmaların tamamlanmasıyla yarın açılıyor. Her iki taraf, karşılıklı olarak insan ve ürün geçişine izin verecek. 

Semelka Sınır Kapısı sorumlusu Siyament Osman, AA muhabirine yaptığı açıklamda, kapalı tutulan kapının artık açılacağını söyledi. 

Rojava Halk Meclisi ile Kürt Ulusal Meclisi yetkililerinin Erbil'de gerçekleştirdikleri toplantılar sonucu kapıların açık tutulması kararının alındığını ifade eden Osman, ''Sınır kapılarının insani yardımların yapılabilmesi için sürekli açık tutulması gerekiyor. Alınan kararın uygulamaya konulmasıyla kimse keyfi olarak kapatamayacak'' dedi. 

İnsani yardımların yapılabilmesi ve hastaların rahatlıkla tedavi için geçiş yapabilmesi için bu kararın çok önemli olduğunu dile getiren Osman, ''Kapıların açık tutulmasıyla, insani yardım muhtaçlara ulaştırılacak. Kapıdan herhangi bir sığınmacı geçişine izin verilmeyecek ama özel durumlar göz önünde bulundurulacak'' diye konuştu. 

Haziran ayında PYD'ye bağlı Halk Savunma Güçleri'nin (YPG) Amude'de Kürtlere yaptığı saldırı ile daha sonra KDP ile gerilen ilişkiler sonucunda sınır kapıları kapatılmıştı. Diyarbakır Bağımsız Milletvekili Leyla Zana ve Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir'in arabuluculuk yapmasıyla başlayan Suriye'deki parti temsilcilerinin Erbil'de yaptıkları toplantıların neticesinde 24 Aralık'ta yapılan açıklamada sınır kapılarının açık kalması konusunda anlaşmaya varılmıştı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir