Suriye Ürdün'le tüm geçiş kapılarını kapattı

Rejim karşıtı gösterilerin başladığı Dera'da sular durulmuyor, kentte tanklar ilerlerken Ürdün'e geçiş kapıları kapatıldı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LEFKOŞA/ŞAM - Suriye'de rejim karşıtı gösterilerinin başladığı kent Dera'da ölen göstericilerin sayısının 25 olduğu bildirildi. Olaylar üzerine Suriye, Ürdün'le tüm geçiş kapılarını kapattı.

Reuters'ın haberine göre yetkililer, ülkenin güneyinde yönetim karşıtı protestoların yapıldığı sınır kenti Dera'ya tankların konuşlandırılmasının ardından tüm sınır geçişlerinin kapatıldığını belirtti.

Ürdün'ün başkenti Amman'daki bir üst düzey diplomat da Dera ve Nasib'deki sınır kapılarının trafiğe kapatıldığını doğruladı.

25 kişi hayatını kaybetti

Göstericilerden Abdullah Abazid, güvenlik güçlerinin gösteriye müdahale ettiğini, ağır silahlarla yapılan müdahalede en az 25 kişinin hayatını kaybettiğini aktardı.

Suriye'de düzenlenen yönetim karşıtı protestolarda cuma gününden bu yana 100'den fazla kişinin yaşamını yitirdiği bildiriliyor.

Kente bu sabah 3 binden fazla güvenlik görevlisinin girdiğini söyleyen görgü tanıkları, keskin nişancıların çatılarda mevzilendiklerini, tankların sokaklarda dolaştığını anlattılar.

İnsan hakları eylemcileri, Suriye güvenlik güçlerinin ayrıca Şam yakınlarındaki Duma ve El Muademiye'ye de müdahale ettiklerini, Duma'da rastgele ateş açtıklarını bildirdiler.

Suriyeli muhalif bir insan hakları eylemcisi, Esad'a bağlı silahlı kişilerin baskın düzenleyerek sivillere rastgele ateş açtığını, çok sayıda kişiyi gözaltına aldığını söyledi.

Ceble'de ölü sayısı 13

Suriye güvenlik güçlerinin dün Lazkiye yakınlarındaki Ceble'de açtığı ateşte ölenlerin sayısı 13'e çıktı.

Suriye İnsan Hakları Gözlem örgütü,5 haftadır güvenlik güçlerinin açtığı ateşte ölenlerin sayısının 300'ü aştığı bildiriliyor.

Gazetecilerden kınama

Suriye'nin birçok kentinde hafta sonu çıkan olaylarla birlikte rejim karşıtları da gözaltına alınıyor.

Görgü tanıkları ve muhalefet, özellikle başkent Şam, Humus, Dera, Lazkiye, Haseke, Deyreszor ve Halep'te çok sayıda kişinin güvenlik güçlerince gözaltına alındığını belirttiler.

Merkezi İspanya'nın Sevilla kentinde bulunan "İnsan" adlı Suriyeli insan hakları kuruluşu da cumadan bu yana Suriye'de 221 kişinin kaybolduğunu iddia etti.

15 Mart Devrim Şehitleri Kurulu da kendi derlediği listeye göre, ülkede cuma ve cumartesi rejim karşıtı gösterilerin bastırılmasında 120 kişinin öldüğünü bildirdi.

Suriye'deki her kesimden 102 aydın ve gazetecinin imzasıyla yayımlanan bildiride de Suriye makamlarının baskıcı uygulaması kınandı ve resmi medyada çalışan gazetecilere istifa çağrısı yapıldı.

Soruşturma başlatılsın

BM İnsan Hakları Komiseri Navi Pillay, Suriye'den güvenlik güçlerini kontrol altına alması ve hafta sonu 100'den fazla protestocunun öldürülmesiyle ilgili soruşturma başlatılmasını istedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir