Tokyo Borsası 1.5 yılın en sert aylık düşüşünü kaydetti

Yenin güçlenmesiyle Tokyo Borsası düştü; Topix Endeksi Mayıs 2012'den bu yana en büyük aylık kaybını kaydetti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TOKYO- Japon yeninin dolar karşısında güçlenmesiyle Topix Endeksi düşerek, Mayıs 2012'den bu yana en büyük aylık kaybına işaret etti.

Dünyanın en büyük otomobil üreticisi Toyota Motor Corp., yenin dolar karşısında değerlenmesinin ardından yüzde 1.3 düştü. Toshiba Corp., 3. çeyrek kârının beklentinin altında gelmesi üzerine yüzde 7.5 değer kaybederek Nikkei 225 Endeksi'nde en çok düşüş kaydeden hisse oldu. Bilgisayar ekipmanı üreticisi Fujitsu Ltd., beklentinin üzerinde kazanç açıklaması sonrasında yüzde 13 yükseldi.

Topix Endeksi yüzde 0.3 kayıpla 1,220.64 puandan kapandı. Çin'den gelen zayıf ekonomik veriler ve gelişmekte olan ülke paralarındaki satışların küresel hisseleri aşağı taşıması üzerine endeks bu hafta yüzde 3.5, bu ay da yüzde 6.3 düştü. Nikkei 225 Endeksi yüzde 0.6 kayıpla 14,914.53 puana geriledi. Yen, dolar karşısında yüzde 0.3 güçlenerek 102.46 düzeyine çıkarak Nisan 2012'den bu yana en dik aylık kazancına işaret etti.

Gelişmekte olan ülke paralarındaki kaosun dünya geneline ne kadar yayılacağını bilmenin güçlüğüne dikkat çeken Mizuho Asset Management Co.'nun Tokyo'daki hisse araştırma müdürü Yoshihisa Okamoto, "FOMC açıklamasında Fed gelişen piyasalara dair bir endişeden bahsetmedi ve bu da yatırımcıları huzursuzlandırıyor" dedi.

Fed Açık Piyasa Komitesi bu hafta işsizlik yüzde 6.5'e gerileyinceye kadar muhtemelen faizleri sıfıra yakın faizleri değiştirmeyeceği açıklamasını değiştirmedi; ancak tahvil alımlarını 10 milyar dolar daha azaltarak 65 milyar dolara indirdi.

Bu konularda ilginizi çekebilir