Toyota, 1.7 milyar dolar kar etti

Şirketin, 3. çeyrekte satış gelirleri yüzde 10 artarak 58,2 milyar dolar oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
TOKYO - Japon otomotiv devi Toyota, geçen yıl Ekim-Aralık döneminde yaklaşık 1,7 milyar dolar kar etti.
Dünyanın en büyük otomotiv şirketi Toyota, kendi mali yılına göre üçüncü çeyrekte (Ekim-Aralık) 153,2 milyar yen (yaklaşık 1,7 milyar dolar) kar ettiğini açıkladı. Şirket, 2008 yılı aynı dönemde 164,7 milyar yen (1,8 milyar dolar) zarar etmişti.
Şirket, aynı dönemde satış gelirleri yüzde 10 artarak 5,3 trilyon yen (58,2 milyar dolar) oldu. 
Melez motorlu otomobili Prius ve diğer çevreci modellerin satışlarının söz konusu dönemde arttığına işaret edilen açıklamada, Ekim-Aralık döneminde araç satışlarının 2008 dönemine göre 227 bin adet artarak, 2,07 milyon adete çıktığı belirtildi.
Toyota, 31 Mart 2010'de bitecek mali yılda ise 80 milyar yen (879 milyon dolar) kar etmeyi beklediğini bildirdi. Şirket, daha önce söz konusu mali yıl için (2,1 milyar dolar) zarar edeceği tahmininde bulunuyordu.
Şirket, aynı mali yılda araç satış tahminini ise 7,03 milyondan 7,18 milyon adete çıkardı. Toyota, geçen mali yılda 7,57 milyon adet araç satmıştı.
LaHood, sözlerini geri aldı
ABD Ulaştırma Bakanı Ray LaHood, önce Amerikalılara Toyotalarını kullanmamaları çağrısında bulundu, sonra sözlerini geri aldı. 
LaHood, gazetecilere yaptığı açıklamada, "geri çağrılan Toyotaların sahiplerine, araçlarını kullanmayı bırakmalarını" söylerken, hatalı ifade kullandığını belirtti. 
Ulaştırma Bakanı, ifadesini düzeltirken, "araçlarınızı bayilere götürün ve tamir ettirin" dedi. 
LaHood, Obama idaresinin soruşturmayı ne kadar ciddiye aldığını vurgulamak için Toyota Başkanı Akio Toyoda'yı arayarak alışılmamış bir adım atacağını da sözlerine ekledi. 
Öte yandan, Toyota Motor Corp. Sözcüsü Ririko Takeuchi ise "Yeni Prius'larda ABS'de dizayn sorunu olduğunu" açıkladı.
Takeuchi, yaptığı açıklamada, Toyota'nın dizayn sorununu belirlediğini ve Ocak ayından bu yana satılan Prius modellerinde dizayn sorununu düzelttiğini bildirdi. 
Şirketin Sözcüsü, daha önce bu modelleri alan müşterilerin nasıl bilgilendirileceği konusunun halen araştırıldığını söyledi. 
ABD ve Japonya'da 3. nesil Prius modellerinde fren sorunu bulunduğuna ilişkin 180 kadar şikayet gelmişti. 
ABD, inceleme başlattı
ABD hükümeti, Toyota'nın Prius modelindeki fren şikayetleriyle ilgili inceleme başlattı.
ABD Ulusal Otoyolu Trafik Güvenliği İdaresi, tüketicilerden, dördü çarpışmayla sonuçlanmış olmak üzere, söz konusu modeldeki fren sistemiyle ilgili olarak 124 şikayet başvurusu aldığını bildirdi. 
Bu konularda ilginizi çekebilir