Trump'ın ilk Asya turu, bölgede heyecan yarattı

Asya ülkeleriyle ekonomik ilişkiler konusunda sert çıkışlarıyla tartışma yaratan ABD Başkanı Trump'ın ilk Asya turu, ekonomi çevrelerinde de heyecan yarattı. Uzmanlar, Trump'ın kritik Asya turunun "sürprizlere gebe" olduğunu vurguluyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

ABD Başkanı Donald Trump'ın 12 gün sürecek ilk Asya turu, Asya'daki ekonomi çevreleri arasında da heyecan yarattı. CNN'in analizine göre, bölgedeki yetkililer Trump'ın kritik Asya turunun "sürprizlere gebe" olduğunu, Trump'ın beklenmedik çıkışları nedeniyle turun ABD-Asya arası ticari ilişkileri nasıl şekillendireceğinin belirsizliğini koruduğunu belirtiyor.

Trump'ın bugün başlayacak ve Japonya, Güney Kore, Çin, Vietnam, Filipinler ve Hawaii'yi kapsayan Asya turu, 25 yıldan uzun süredir bir ABD Başkanı'nın katılacağı en uzun Asya ziyareti olacak.

Daha başkanlık koltuğuna oturmadan Asya'nın yükselen ekonomilerini sert dille eleştiren, Asya ülkeleriyle ekonomik ilişkileri "korkunç" olarak niteleyen ve Çin mallarına yasak getireceği sözü veren Trump, Beyaz Saray'daki ilk günlerinde de Çin'i "manipülasyon şampiyonu" olmakla suçlamıştı.

Trump Twitter hesabını kapatan çalışana yanıt verdiTrump Twitter hesabını kapatan çalışana yanıt verdi

TPP'yi yırtıp atmıştı

Trump'ın başkanlık görevindeki ilk icraatlarından biri de, dünyanın en büyük serbest ticaret anlaşması olması beklenen Trans-Pasifik Ortaklığı Anlaşması'nı (TPP) iptal etmek olmuştu. Anlaşma, 2015 yılında ABD, Japonya, Malezya, Yeni Zelanda, Kanada ve Meksika'nın da aralarında bulunduğu 12 ülke tarafından kabul edilmiş ancak bu ülkelerin parlamentolarında henüz onaylanmamıştı.

Trump'ın Asya turuyla ilgili ciddi bir belirsizlik ve alarm durumu olduğunu belirten Asya Ticaret Merkezi Direktörü Deborah Elms, "Herkesin kafasındaki soru şu: ABD ne öneriyor?" diyor.

Sydney'de bulunan Lowy Enstitüsü'nden araştırmacı Aaron Connelly ise, "TTP'nin iptaliyle ABD ve Asya arasında ticaretin nasıl ilerleyeceği belirsiz" diye konuşuyor. Connelly'ye göre, Trump'ın Asya liderleriyle doğrudan teması düşünüldüğü kadar olumlu bir etki yaratmayacak çünkü Trump'ın beklenmedik çıkışları ilişkilerin daha da gerilmesine yol açabilir.

Connelly, "Bence Trump'ın Asya'da mümkün olduğunca az zaman geçirmesi, bölgede ilişkilerin ABD'li daha alt düzey yetkililer tarafından yürütülmesi daha iyi olur" ifadelerini kullanıyor.

Uzmanlar, Trump yönetiminin Asya'da faaliyet yürüten ABD şirketlerine destek veren diplomatik ofislere yeni atamalar yapmamasının da, ticari ilişkilerde sıkıntıya yol açtığına dikkat çekiyor.

Trump'un Asya gezisine birçok işadamı da katılacakTrump'ın Asya gezisine birçok işadamı da katılacak

Çin: Yapıcı diyalog istiyoruz

Trump'ın ziyareti öncesi açıklama yapan Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Hua Chunying, ABD ile yapıcı bir diyalog kurmak istediklerini belirterek, "Giderek artan ekonomik ve ticari işbirliğine bağlı olarak, Çin ve ABD arasında bazı farklılıklar ve sürtüşmeler yaşanması kaçınılmaz. Ancak bu durum, Çin ve ABD arasındaki temel ekonomik ve ticari ilişkileri oluşturmuyor" diye konuştu.

Çin'in İngilizce yayın yapan resmi gazetesi China Daily de, Trump'ın ziyaretiyle ilgili analizinde, "Trump'ın ev sahiplerine, ABD'nin bölgesel konularda yapıcı bir işbirliği yapacağı konusunda güvence vermesi gerekiyor" diye yazdı.

Dünyanın en büyük iki ekonomisinin liderleri olan ABD Başkanı Trump ile Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, gelecek hafta bir araya gelecek. Trump, Kuzey Kore kriziyle ilgili işbirliği ihtiyacı nedeniyle, Çin'e yönelik sert açıklamalarını son dönemde yumuşatmıştı.

ABD Başkanı'nın Asya turunda, ticari ilişkilerin yanı sıra Kuzey Kore krizi nedeniyle bölgede yükselen tansiyon da gündemin ilk sıralarında.