Türk borsası BRIC ülkelerini solladı

Gelişen piyasalarda faaliyet gösteren büyük yatırım fonlarının Türkiye'ye ilgisi artarken, İMKB; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin borsalarından daha iyi bir performans sergiliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Temmuz ayında tarihi zirvesini gören Türk hisse senedi piyasasının performansı, dünyanın en büyük ekonomilerinin borsalarına parmak ısırtıyor.

İMKB endeksi, yıl başından bu yana yüzde 13 yükselirken, dünyanın dört büyük gelişmekte olan ekonomisini oluşturan BRIC ülkelerinin (Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin) borsaları bu yıl yüzde 1.2 düştü. Türk Lirası ve kredi piyasası da iyi günler geçirken, Goldman Sachs Türkiye'yi BRIC'den sonra gelen ve dünyanın ekonomik büyümesini etkilemede en yüksek potansiyeli olan 11 ülkenin lideri olarak gösterdi. Türkiye'nin yanında Endonezya da BRIC borsalarına fark attı.

Bloomberg'in haberine göre Türkiye ve Endonezya, BRIC ülkeleriyle finansal ve ekonomik karşılaştırmalarda bir adım öne çıkıyor.

Türkiye ve Endonezya; BRIC ülkeleri kadar büyük olmasa da ekonomi ve borsalarındaki performansıyla dikkat çekiyor. Bloomberg'in haberine göre, Çin'in gayri safi yurtiçi hasılası Türkiye ve Endonezya'nın toplamından 4.2 kat büyük.

2001 yılında BRIC kısaltmasını ortaya atan Goldman Sachs baş ekonomisti Jim O'Neill, Türkiye ve Endonezya'nın BRIC'den sonra gelen ve dünyanın ekonomik büyümesini etkilemede en yüksek potansiyeli olan on bir ülkenin (Next 11) liderleri olduğunu söylüyor. O'Neill'a göre, Next 11 grubunun diğer ülkeleri Güney Kore, Meksika, İran, Nijerya, Mısır, Filipinler, Pakistan, Vietnam ve Bangladeş.

Bu yıl Endonezya'nın hisse senetleri endeksi yüzde 21, Türkiye'nin ise yüzde 13 yükseldi. Her iki ülkede borsalar, 29 Temmuz'da bütün zamanların en yüksek düzeylerini gördü.

Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin borsalarındaki hisse senetlerini izleyen MSCI BRIC Endeksi ise gördüğü rekor düzeyin yüzde 42 altında. BRIC Endeksi, yalnızca bu yıl yüzde 1.2 düştü. Bloomberg'in derlediği verilere göre, hem Cakarta Bileşik Endeksi hem de İMKB Ulusal 100 Endeksi'nde fiyat-kazanç oranı, kriz öncesi düzeyin yüzde 20 altında bulunuyor.

Ayrıca İMKB Ulusal Endeksi'nin değeri, analistlerin gelecek 12 ay için kâr tahminlerinin 9.6 kat üzerinde bulunuyor. Türk Lirası, Mart 2009'dan beri yüzde 21 değerlendi. Aynı dönemde İMKB, yüzde 159 yükseldi.

Türkiye ve Endonezya kredi piyasalarında da iyi günler yaşıyor. JPMorgan Chase bankasının EMBI Global endeksine göre, ülkelerin dövizle borçlanmalarda faiz oranı en düşük düzeylere indi. JP Morgan bankasının ve finansal danışmanlık şirketi EPFR Global'ın verilerine göre, yönettikleri para miktarı yaklaşık 250 milyar dolar olan, gelişen piyasalarda faaliyet gösteren en büyük borsa yatırım fonları haziran ayında Türkiye ve Endonezya'daki varlıklarını, kazanç artışının süreceği beklentisiyle artırdı. Fon yöneticileri, kâr artışının hisse senedi fiyatlarını geçmesi nedeniyle iyimserler.

Mobius, yatırımını artıracak

Bloomberg'in haberine göre, yönettiği para miktarı yaklaşık 34 milyar doları bulan, Templeton Asset Management şirketinin Singapur'da yerleşik yönetim kurulu başkanı Mark Mobius geçen ay gönderdiği bir e-postada, 1 milyar dolar yatırımı olduğu Türkiye'de hisse senedi miktarını artırmayı planladığını açıkladı. Mobius, Endoneyza ile ilgili pozitif olduklarını belirtirken Arlington merkezli Emerging Markets Management Yönetim Kurulu Başkanı Antoine van Agtmael, Bloomberg Televizyonu'nda Endonezya'nın Güneydoğu Asya piyasaları içinde en çekici ülke olduğunu söyledi.

Ekonomi yönetiminde değişim

IMF'de üst düzey ekonomist olarak çalışmış ve şimdi hedge fon şirketi Traxis Partners'ta 1 milyar dolardan fazla bir paranın yönetiminde çalışan Amer Bisat "Her iki ülkenin ekonomik performans açısında yönetiminde bir paradigma değişimi var. Büyükler, sistematik açıdan çok önemliler ve istikrarlılar. Piyasa bu ülkelere çok farklı bir ışık altında bakıyor" dedi.

Küresel finans krizinin Türkiye ve Endonezya'nın iflas edebileceği kaygılarına yol açmasının üzerinden henüz iki yıl bile geçmeden yatırımcılar, artan nüfus ve yükselen kârların ekonomik büyümeyi hızlandıracağı tahminiyle bu ülkelere yatırım yapıyorlar. 2008'de küresel ekonomi, İkinci Dünya Savaşı‘ndan beri yaşanan en kötü durgunluğa girerken yatırımcılar Türkiye ve Endonezya'dan uzak duruyorlardı.

Krizde hem Cakarta Bileşik Endeksi hem de IMKB Ulusal 100 Endeksi yüzde 50'den fazla düştü, ulusal paralar dolar karşısında en az yüzde 15 değer yitirdi ve CDS fiyatlarının gösterdiği iflas riski Endonezya için yüzde 66, Türkiye için yüzde 52'ye çıkmıştı. IMF tahminlerine göre Türkiye'nin kamu borcunun gayri safi yurtiçi hasılasına oranı bu yıl yüzde 50 olacak. Bu oran endonezya için yüzde 31. G20 ülkelerinde bu oran ortalama yüzde 80, Brezilya'da ise yüzde 66.

Karşı görüşte olanlar da var

Kimi fon yöneticileri ise politik riskler arttığı için Türkiye'nin yatırımcılar için çekici olmadığını belirtiyor. New York merkezli Platinum Management başkanı Uri Landesman, Türkiye'nin şimdiki politik ve kültürel çizgisini sürdürmesi durumunda kapitalizmden uzaklaşıp yatırım yapmaya hiç uygun olmayan bir ulus haline geleceğini ileri sürdü. Haberde Güvenlik Konseyi'nde İran'a ambargo konusunda verilen "hayır" oyu, İsrail'deki büyükelçinin geri çağırılması ve ABD'nin terör örgütü olarak gördüğü Hamas'ın liderlerinin Türkiye'ye davet edilmesi anımsatıldı.

Bu konularda ilginizi çekebilir