Türk müteahhitlerin en çok iş yaptığı 7'nci ülke Katar

Son yıllarda Türkiye ile Katar arasında önemli ticari adımlar atılıyor. Türk şirketleri 2022'de Katar'da düzenlenecek Dünya Kupası öncesi birçok inşaat işine talip. Krizin olduğu bölge ise sektör için altın değerinde...

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye'nin iki önemli müttefiki Katar ve Suudi Arabistan arasında başlayan siyasi kriz sürüyor. Tarafların nasıl bir politika takınacağı merak konusu... Öte yandan bu iki ülke ve bulundukları bölge Türk inşaat sektörü için çok önemli. Katar ile ilişkilerini kesen ülkelerden 3 tanesi 2016’da inşaat sektörünün en çok iş üstlendiği 10 ülke arasında yer alıyor; Katar ise 7'nci sırada. Katar'ın Ortadoğu'da İran'ın politikalarına yakınlaşmasının krizin nedeni olduğu varsayılıyor.

Dünyanın 8’inci petrol ihracatçısı olması yanı sıra en büyük LNG ihracatçısı olan Katar, bölgede oluşturulan yeni ekonomik birliğin de kilit ülkelerinden birisi durumunda. Gelişmelere şimdilik uzaktan bakan Türkiye’nin hem Katar ile hem de Katar’la ilişkilerini kesen ülkelerle özellikle müteahhitlik hizmetleri yönünden ilişkileri çok ileri düzeyde bulunuyor. Son olarak 2022 Dünya Kupası organizasyonunu üstlenerek adından söz ettiren Katar’da bu tarihe kadar toplam 150 milyar dolarlık yatırım öngörülüyor. Çoğunluğunu stad ve diğer altyapı projelerinin oluşturduğu dev yatırımların, özellikle malzeme yönünde yaşanacak sıkıntıya bağlı olarak tamamlanmasında sorun olabileceği ifade ediliyor. Çünkü, Katar’da yapılacak projelerde kullanılacak malzemelerin büyük kısmı diplomatik ilişkileri kesme yanı sıra sınır kapısını da kapatan Suudi Arabistan’dan geliyor.

Körfez’de taşlar yerinden oynadıKörfez’de taşlar yerinden oynadı

Dünyanın en büyük yurtdışı müteahhitlik firmaları arasında Çin ile birlikte ilk sıralarda yer alan Türk müteahhitlik sektörü, Katar’da çok büyük projelere imza atmış durumda. 1972 yılından bu yana yurtdışında 342 milyar dolarlık proje üstlenilirken, Katar’da gerçekleştirilen 128 projenin tutarı 14 milyar 188 milyon dolara ulaştı. Bu veriler ışığında Katar, 1972 yılından bu yana Türk şirketlerin en çok iş üstlendiği 7’nci ülke oldu.

Uzun vadeli ortalamalarda üst sırada yer alan Katar, geride bıraktığımız 2016 yılında ise üstlenilen 2 milyar 416 milyon dolarlık proje ile ilk sırada yer aldı. Katar ile ilişkilerini kesen ülkelerden 3 tanesi ise 2016’da en çok iş üstlendiğimiz 10 ülke arasında yer alıyor. Bunlardan Suudi Arabistan, 867.5 milyon dolarla ikinci, Bahreyn 789.2 milyon dolarla dördüncü, Birleşik Arap Emirlikleri ise 634.4 milyon dolarla beşinci sırada yer alıyor. Başka bir ifade ile Türk müteahhitleri 2016 yılında yurtdışında toplam 12 milyar 532 milyon dolarlık proje üstlenirken, bunun 4 milyar 707 milyon dolarlık kısmı, Katar ve bu ülke ile ilişkilerini kesen ülkelerde gerçekleştiriliyor. Katar’da Türk şirketleri başta metro ve stadyumlar olmak üzere çok sayıda altyapı ve üstyapı projelerine imza atmış durumdalar.

(FİLİZ COŞKUN - ANKARA)


Öte yandan Türkiye'de Katarlı şirketlerin önemli yatırımları bulunuyor. Digiturk ve Finansbank gibi önemli Türk şirketlerini satın alan Katarlılar Türkiye'de pek çok sektörde boy gösteriyor.

2016 yılında Türkiye Katar’a 421 milyon dolarlık ihracat yaptı. Buna karşın Katar’dan yapılan ithalat ise 271 milyon dolar oldu.

Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) raporuna göre 2016 yılında Türkiye’ye en çok yatırım yapan 7. ülke Katar oldu. Hollanda 956 milyon dolar ile Türkiye’ye yapılan doğrudan yabancı yatırımlarda zirvede yer aldı. Katarlı şirketler ise yaptıkları 375 milyon dolarlık yatırımla 7. sırada yer aldı.