Yellen: Faiz artışı için koşullar oluşmadı

ABD Merkez Bankası Fed, faizleri yüzde 0-0,25 düzeyinde sabit bıraktı; 2015 için büyüme beklentisini yüzde 1,8-2 aralığına düşürdü. Dolar ilk tepki olarak değer kaybetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Piyasaların merakla beklediği ABD Merkez Bankası (Fed) kritik toplantısı sona erdi. Faizleri yüzde 0-0,25 düzeyinde sabit tutan Fed, 2015 için büyüme beklentisini yüzde 2,74-2,7 aralığından yüzde 1,8-2 aralığına düşürdü. Fed açıklamaları sonrasında dolar değer kaybetti. Euro/Dolar paritesi 1,13'ün üzerine çıktı. Dolar/TL ise 2,71'e indi. Bu arada 17 komite üyesinin 15'i ilk faiz artışının 2015 yılı içinde geleceğini düşünüyor.

Fed açıklamalarından satır başları şöyle:

- Bu yıl hala iki faiz artırım ihtimali var.

- Komite üyeleri 2015 yılı sonunda faizleri yüzde 0,625 seviyesinde görüyor.

- Ekonomi ılımlı şekilde büyüyor. İş gücü artıyor.

- İstihdam piyasası giderek doğal oranına dönüyor.

- 2015 yılı işsizlik oranı beklentisi yüzde 5,2-5,3

- Konut sektöründe gelişme gözleniyor.

Yellen: Faiz artışı için koşullar henüz oluşmadı

Faiz kararının ardından basın toplantısı düzenleyen Fed Başkanı Yellen, ilk faiz artırımının öneminin abartılmaması gerektiğini söyledi.

Enlasyona yönelik aşağı yönlü risklerin hafiflediğine dikkat çeken Yellen, faiz artışı için koşulların henüz karşılanmadığını, artış kararının gelecek verilere bağlı olacağını belirtti. Yellen son toplantıdan bu yana istihdamın toparlandığını kaydetti.

Her toplantıda 25 baz puan artıracağız diye bir kural yok

Yellen, "Faiz artışı için çok uzun beklemek enflasyon hedefini aşabilir. Erken faiz artışı durumunda toparlanma zarar görebilir. Komite zaman içinde kademeli faiz oranı artışına izin veren koşulları görmeyi umuyor. Her toplantıda 25 baz puan artıracağız diye bir kural yok. Mekanik bir kurala bağlı değiliz" ifadelerine yer verdi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir