Yellen'in en sert toplantısı

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen, Temsilciler Meclisi'nde dün Cumhuriyetçilerden gelen çok sayıda yıpratıcı soruyu yanıtlarken, bankaya yönelik suçlamaların son derece sert olduğu görüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Cumhuriyetçi Parti'den üyeler Fed'i Demokratik Parti'nin siyasi hedeflerine, ABD ekonomisinin yönetiminden daha üstün bir öncelik vermekle suçladı. Temsilciler Meclisi Finansal Hizmetler Komitesi'ne konuşan Yellen'ın ise genellikle bilinen sakin tavırlarının tersine zaman zaman sert ifadeler kullandığı görüldü.

Yellen'in, bu hafta Senato ve Temsilciler Meclisi'nde yılda iki kez yapılan ekonomik ve parasal politika sunumundaki açıklamaları, Fed'in bağımsızlığına ilişkin tehditlerin arttığı bir döneme rastlıyor.

Cumhuriyetçiler Fed'i denetimlerine almak istiyor
              
Artık Kongre'nin iki kanadında da çoğunluğa sahip olan Cumhuriyetçiler, Fed'i denetimlerine almak için yoğun çaba gösteriyorlar. Önde gelen milletvekillerine göre Fed'in düzenleyici yetkileri çok fazla ve ABD para politikasının idaresi konusunda yeterince hesap vermesi için mekanizma yok.
              
Fed'e ilişkin daha önce düzenlenen bir dizi tasarı Temsilciler Meclisi'nden geçmişti, ancak Senato'nun Demokratların çoğunlukta olduğu  dönemde hiçbiri yeterince aşama kaydedememişti.
              
Kongre'de Fed'in her alanda denetlenebilmesi yönündeki çabalarla birlikte siyasi baskının artacağı tahmin ediliyor:
              
Bu dönem, tam da Fed'in faiz artırmak ve 4.5 trilyon dolar büyüklüğe ulaşan bilançosunu aşağı çekmek gibi önemli çabaları yürüteceği bir zamana denk gelecek.

'Fed, kendisini ilgilendirmeyen konulara burnunu sokuyor'           

Temsilciler Meclisi üyelerinden  Cumhuriyetçi Mick Mulvaney Fed'in kendisini ilgilendirmeyen konulara "burnunu soktuğunu" ve uzun vadeli işsizlik ve gelir adaletsizliği gibi konulara girdiğini söyledi.

Yellen: Bunlar sizin sorumluluğunuz
              
Yellen ise, "Ben bu ülkede uzun süredir devam eden açıklar ve bütçe sorunlarıyla ilgili olarak da konuştum, ama bunlar sizin sorumluluğunuz, benim değil" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir