Yunan basınına göre ülkenin borcu daha fazla

Ülkenin bütçe açığı ile milli gelirine oranla olan borcunun daha büyük olduğu öne sürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunan basını, ülkenin bütçe açığı ile milli gelirine oranla olan borcunun sanılandan daha büyük olduğunu öne sürdü.

Yunan basın-yayın organları, AB Komisyonu tarafınca bugün açıklanması beklenen rapordan ilk sızan bilgilere göre, 2009 yılında Gayri Safi Yurt İçi Hasıla'nın (GSYİH) yüzde 12,7'si kadar bütçe açığı veren Yunanistan'da bu oranın aslen yüzde 13,7 olarak şekillendiğini duyurdular.

Haberlerde, Yunanistan'ın borcunun milli gelirinin yüzde 113'ü değil, yüzde 120'si seviyesinde olduğu, bunun ise Avro kuşağı için "rekor" teşkil ettiği belirtildi.

Söz konusu gelişmenin, ülkenin İstikrar ve Kalkınma Programı adı altında uygulamaya koyduğu reformları "raydan çıkartabileceği" değerlendirmesinde bulunulan haberlerde, Yunanistan'ın destek mekanizmasını devreye koyması için şartları görüşmek üzere Atina'da bulunan, Uluslararası Para Fonu (IMF), AB Komisyonu ve Avrupa Merkez Bankası yetkilileri "troykası"nın 2010 yılını da kapsayacak şekilde ek önlemler alınmasını talep edeceği ileri sürüldü.

Öte yandan, "ya reform ya iflas" ikilemini gündeme getiren "troyka" ile Yunan makamları arasında 2. gününe giren ve 10 gün kadar sürmesi beklenen müzakerelerin piyasalarda "dalgalanma" yaşanmasına yol açtığı açıklandı.

Yunan tahvillerinin spread (getiri) farkı dün rekor düzeye ulaşarak 530 olarak şekillendi.

Bu konularda ilginizi çekebilir