Yunan ekonomisi yüzde 3,7 küçüldü

Enflasyon ağustosta yüzde 5,5, Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 4,4 olarak gerçekleşti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunan ekonomisinin geçen yıla oranla, 2010 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3,7 oranında daralma kaydettiği bildirildi.

Yunanistan İstatistik Birimi'nden (ELSTAT) yapılan açıklamada, yılın birinci çeyreğinde yüzde 2,3 olarak belirlenen daralmada artış kaydedildiği belirtilerken, kalkınma hızının ortalama yüzde 3 oranında azaldığı açıklandı.

Ekonomi'deki daralmanın "yatırım ve tüketim alanlarında kaydedilen büyük düşüşten kaynaklandığı" belirtilen açıklamada, "geçen yıla oranla, sermaye yatırımlarında yüzde 18,6, inşaat sektöründe 20,9, konut alanında 19,3 ve makinecilik sanayiinde de yüzde 10,6 oranında azalma kaydedildiği, genel tüketim alanındaki daralmanın ise, yüzde 5,1 olarak belirlendiği" bildirildi.

Yunan medyası konuya ilişkin haberlerinde, "hükümetin geçen yıllara göre yılın ilk üç ay içinde uyguladığı ekonomi politikası tamamen değişmiş olmasına rağmen, ekonomideki krizin 2008 ve 2009 yılı verilerine oranla son üç yıl içerisinde daha da derinleştiği" yorumunda bulundular.

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, daha önce yaptığı açıklamada "ekonomide yıllık küçülmenin yüzde 4 olarak öngörüldüğünü" belirtmişti.

Enflasyon yüzde 5,5

Yunanistan'da Ağustos ayı itibariyle enflasyonun yüzde 5,5 olarak gerçekleştiği bildirildi.

Atina'da yayınlanan Estia gazetesi, enflasyonun Ağustosta yüzde 5,5, Ocak-Ağustos döneminde ise yüzde 4,4 olarak gerçekleştiğini yazdı.

Gazete, 2009 yılı enflasyonun yüzde 0,8'de kaldığı, 2008 yılında ise yüzde 1 oranında bir düşüş yaşandığını belirtti.

Haberde, ülkede vergi oranlarındaki artışın enflasyonun yüzde 3,8 oranında artmasına neden olduğu değerlendirmesi gündeme getirildi.

öte yandan Yunanistan İstatistik Kurumu verilerine göre ilaçlarda yüzde 15,8, zeytinyağında yüzde 2,5 ve beyaz eşyada yüzde 1,5 oranlarında fiyat gerilemesi görüldüğü belirtilen haberde, en yüksek fiyat artışının ise ısınma amaçlı kullanılan akaryakıtta (yüzde 39,6), benzinde (yüzde 32,9), otoban geçiş ücretlerinde (yüzde 28,7), sigara (yüzde 19,8) ve alkollü içeceklerde (yüzde 17) kaydedildiğinin altı çizildi.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir