Yunanistan altını, Çin bakırı düşürüyor

Yunanistan'a yardım paketi altını, Çin'deki gelişmelerse bakırı etkiledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SİNGAPUR - Çin Merkez Bankası'nın bankaların merkez bankasında tutmak zorunda oldukları rezervleri bu yıl üçüncü defa artırarak 50 baz puan yükseltmesi uluslararası piyasalarda bakır fiyatlarının son 7 haftanın en düşük seviyesine inmesine sebep oldu. Comex'te işlem gören mayıs vadeli kontratlar yüzde 1,3 düşerek 15 Mart'tan bu yana en düşük seviye olan 3.305 dolar/pound seviyesinden işlem gördü. Singapur'daysa bakır 3.3095 dolar/pound düzeyinden satıldı.

Fiyatları değerlendiren yatırımcı Marc Faber, "Çin'in büyümesine bağlı emtiadan şimdilik ben uzak dururum." dedi.

Şangay ve Londra'da piyasalar, bugün resmi tatil olduğun için kapalı.

Altın, 5 ayın zirvesinden inişe geçti

Altın ise son 5 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak Yunanistan için kabul edilen 110 milyar euroluk yardım paketinden sonra altının düşebileceği tahmin ediliyor. Bunun nedeni olarak Yunanistan'a yardım paketinin, yatırımcıların risk iştahını artırması gösteriliyor. Artan risk iştahının, yatırımcıların altından uzaklaşarak başka fırsatları değerlendirmesine yol açacağı tahmin ediliyor.

Singapur'daki spot piyasada külçe altının ons fiyatı 1.67 dolar düşerek 1,177.53 dolara geriledi. Altın, 3 Aralık'ta en yüksek seviye olan 1,226.56 dolara ulaşmıştı.

Uzmanlar önümüzdeki günlerde altın piyasasında az da olsa konsolidasyon görülebileceğini belirtiyorlar.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir