Yunanistan borç takasında sona yaklaştı

Yunanistan Başbakanı Papademos, borç takası konusunda hafta sonuna kadar kreditörler ile anlaşma sağlanabileceğini bildirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME
BRÜKSEL - Yunanistan Başbakanı Lucas Papademos, kreditörlerle olan borç takası görüşmelerinde "önemli mesafe" kaydedildiğini ve bu haftanın sonuna kadar kesin bir anlaşma sağlanmasının hedeflendiğini söyledi.
Papademos, dün yapılan Avrupa Birliği zirvesi sonrası Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Komisyonu'ndan üst düzey yetkililerle görüşmelerin ardından basına yaptığı açıklamada, sektörün katılımı hakkındaki görüşmelerde önemli mesafe alındı" dedi.
Yunanistan'ın bütçe hedeflerini denetleyen Avrupa Komisyonu, Uluslararası Para Fonu ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinden oluşan heyetle görüşmeleri hakkında ise "Troyka ile görüşmeleri haftanın sonuna kadar sonuçlandırmayı hedefliyoruz" dedi.
Papademos, troyka ile uzlaşma bekleyen önemli maddelerin istihdam piyasası reformu ve daha büyük harcama kesintileri olduğunu belirtti.
Yunanistan'ın AB ve IMF tarafından hazırlanan ikinci kurtarma paketine hak kazanabilmesi için, özel sektörü yaklaşık 200 milyar euro tutarında borcun yarısını silmek için ikna etmenin yanı sıra söz konusu alanlardaki reformları da hayata geçirmesi gerekiyor.
Yunanistan'ın Mart ayında vadesi dolacak 14.5 milyar euro borcunu geri ödeyebilmesi için, 130 milyar euro veya özel sektörle sağlanacak borç yeniden yapılandırma anlaşmasına göre daha yüksek tutarda olacak kurtarma paketinin Şubat ayı ortasında son halini alması gerekiyor.
Troyka incelemeleri erteledi
Yunanistan'a ikinci kurtarma paketinin tahsisi ile ilgili Atina'da çalışmalarını sürdüren troyka heyetinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yorgos Kutrumanis ile yapacağı görüşme ertelendi.
Kutrumanis'in Avrupa Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve Uluslararası Para Fonu temsilcilerinden oluşan troyka heyetiyle görüşmesinin teknik zorluklar nedeniyle ertelendiği, yeniden programlanan görüşmenin ise büyük ihtimalle Perşembe günü yapılacağı bildirildi.
Görüşmenin Bakanlık Genel Sekreteri Anna Stratinaki ile heyetin teknik ekibi arasında dün gece sonuçsuz biten toplantının ardından yapılan istişareler sonucu ertelendiği bildirildi.
Alınan bilgiye göre akşamki toplantıda veriler incelenerek, 2015'e kadar işgücü maliyetleri ve verimlilik arasındaki dengeyle ilgili geçmişte alınan ve alınması düşünülen önlemlerin etkisi masaya yatırıldı.
Bu konularda ilginizi çekebilir