Yunanistan için kritik gün

Euro Bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup, Yunanistan'ın borç sorununu çözmek için bugün Brüksel'de yeniden toplanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Başbakan Aleksis Çipras, Alman Stern dergisine yaptığı  açıklamada, ülkesinin reformları gerçekleştirmek ve geçmişin kötü yönetiminin etkilerinden kurtulmak için zamana ihtiyacı olduğunu söyledi.

Çipras, "Zorlu müzakereler bekliyorum, yine de güvenim tam. Söz veriyorum; Yunanistan altı ayda tamamen farklı bir ülke olacak" dedi.

Euro bölgesi maliye bakanlarının oluşturduğu Eurogroup, bugün Brüksel'de bir araya gelecek ve borç yönetimi, finansman, özelleştirme ve çalışma reformu gibi kısıtlamaları reddetme vaadiyle iktidara gelen Alexis Tsipras hükümetiyle ortak bir zemin arayacak.

"Son bir çaba gösteriyor"

Adının açıklanmasını istemeyen bir Eurogroup yetkilisi, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker'in, dün Tsipras'ın isteği üzerine kendisiyle bir telefon görüşmesi yaptığını söyledi.

Yetkilinin, "Başkan Juncker son derece zor bir durumda son bir çaba gösteriyor" demesi, bugünkü toplantıdan fazla bir umut beklenmediği görüşünü yansıtıyor.

Olumlu sonuçlanmazsa...

Görüşmelerden olumlu sonuç çıkmazsa, Yunanistan'ın eurodan çıkmasını zorunlu hale getirecek bir sıkıntı içine gireceği kaygısı yaygın.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, Yunanistan'ın  kreditörleri AB ve Uluslararası Para Fonu ile anlaşmazlığını gideremezse, eurodan çıkması ihtimali üzerinde konuşmayı reddetti. Draghi sadece, euro bölgesinin kuruluş ilkesinin "üyelik değişmezdir" kuralı olduğunu hatırlattı.

Çipras, yeni bir anlaşmaya varılana kadar birkaç ay süreli  bir köprü anlaşma istiyor. Başta Almanya olmak üzere diğer euro  bölgesi üyeleri ise, Yunanistan'ın daha önce aldığı 240 milyar euroluk kurtarma yardımı karşılığından üstlendiği taahhütleri yerine getirmesinde ısrar ediyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir