Yunanistan İstikrar ve Kalkınma Programını uygulamada kararlı

Yunanistan Başbakanı Papandreu, "İstikrar ve Kalkınma Programı'nı tam anlamıyla uygulayacağız" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu, "Atina'nın, İstikrar ve Kalkınma Programı'nı tam anlamıyla uygulamakta kararlı olduğunu" söyledi.

Yunanistan'ın başkenti Atina'da gerçekleşen "Economist Forumu"nda konuşan Papandreu, uluslararası ekonomik kriz ile Yunanistan'ın ekonomik sorunlarına değindi.

Papandreu, 2010-2012 yıllarını kapsayan İstikrar ve Kalkınma Programı'nın Avrupa Komisyon'u tarafından da benimsendiğini ve söz konusu programda ülkeyi ekonomik çıkmazdan çıkartacak tüm değişiklik ve düzenlemelerin detaylı biçimde yer aldığını  belirtti.

Papandreu, söz konusu programın ülkenin sadece bugünkü sorunlarına değil, gelecektekilere de yanıt vereceğini ve mali düzenlemelerin başarılı olacağını kaydetti.

Başbakan Papandreu, kalkınma olmadan bu düzenlemenin kalıcı olmayacağının da altını çizdi.

Yunan ekonomisinin kar peşinde koşanların saldırısına uğradığını kaydeden Papandreu, böyle bir gelişmenin bugüne kadar görülmediğini vurguladığı konuşmasında, devletin aldığı kredilerde kaydedilen artışların tamamiyle sebepsiz olduğunu söyledi.

Yunan tahvillerinde kaydedilen faiz artışlarının, ülke ekonomisinin gerçek durumuyla bağdaşmadığını savunan Papandreu, ülkenin kredi verenlerin insafına kalamayacağını kaydetti.

Uluslararası mali krize de değinen Papandreu,  "Hükümetlerin gereken dersi almadıklarını ve uluslararası alanda bu konuda çok küçük adımlar atıldığını" belirttiği konuşmasında, "Piyasaların siyaseten daha ilerde olduklarını" söyledi.

Yunanistan'da yıllardır ekonomik alanda gerekli yapısal düzenlemelerin yapılmaması nedeniyle ülkenin "saldırılarla" karşı karşıya kaldığı değerlendirmesinde de bulunan Papandreu, "söz konusu trajik hataların yanı sıra ülkenin kaderinin, uluslararası mali krizde sorumluluk payı olan, kar peşinde koşan şirketler tarafından tayin edildiği" yorumunu yaptı.

İstikrar ve Kalkınma Programı

Yunanistan Maliye Bakanı Yorgo Papakostandinu, geçtiğimiz haftalarda yaptığı, Yunan ekonomisinde önümüzdeki 3 yıl içinde, İstikrar ve Kalkınma Programı çerçevesinde yapılması planlanan değişiklikler hakkında bilgi verdiği açıklamasında, "2012 yılı sonuna kadar bütçe açığının GSYH'ya oranının yüzde 2,8'e düşürülmesinin 3 yıllık ekonomi programının temel hedefi olduğunu" belirtmişti.

Ekonomide 2008 yılında yüzde 2 oranında büyüme kaydedilmesine rağmen 2009'da yüzde 1,2 oranında küçülme yaşandığını, yatırımlarda yüzde 20, ihracatta yüzde 16, ithalatta ise yüzde 25 oranında azalma görüldüğünü vurgulayan Maliye Bakanı, 2010 yılında yüzde 0,3 oranında bir büyüme kaydedilmesinin hedeflendiğini, bu çerçevede 2012 yılı için beklentinin, kalkınma hızının yüzde 1,9'a ulaşması, 2013 yılında ise yüzde 2,5 oranına yükselmesi olduğunu belirtmişti.

Ekonomi ve İstikrar Programı'nda, bütçe açığının GSYH'ya oranının 2010 yılında yüzde 4, 2011'de yüzde 3,1, 2012'de ise yüzde 2,8 olarak öngörüldüğü, bu çerçevede 2009'da yüzde 12,7 olan bu oranın, 2012'de yüzde 2,8'e gerilemesinin hedeflendiğini belirten Bakan, 2013'de de söz konusu açığın yüzde 2 oranında şekilleneceği değerlendirmesinde bulunmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir