Yunanistan'da göstericiler banka yaktı: 3 kişi öldü

Polisle çatışan göstericiler, İhlas Haber Ajansı aracını ateşe verdi. Zenginlerin ve şirketlerin, paralarını yurt dışına kaçırdığı iddia ediliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan'da, hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları doğrultusunda aldığı ekonomik önlemleri protesto eden göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.

Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma uygulamalarına karşı düzenlenen ve çatışmaya dönüşen protesto gösterisi sırasında bir bankanın yandığı, bankadaki 3 kişinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Fransız haber ajansı AFP, göstericilerin molotof kokteyli attığı Atina'nın merkezindeki Marfin Bankasının binasının yandığını, binada 20 kadar kişinin bulunduğunu duyurdu.

Bankada yaşamını yitiren 3 kişiden birinin hamile bir kadın olduğu ve ölenlerin dumandan zehirlendikleri belirtildi.

Marfin Bankasının şubesinde çıkan yangında kaçarak bankanın üst katına çıkan 3 kişinin burada dumandan zehirlendiği, solunum yetmezliğinden yaşamlarını yitirdikleri öğrenildi.

Yetkililer, bankada ölen iki kadından birinin hamile olduğunu ve cesetlerin halen bankanın içinde bulunduğunu söyledi.

İHA Atina muhabiri: "Hepimiz iyiyiz"

Atina'da hükümetin ekonomik önlemlerini protesto gösterileri sırasında canlı yayın aracı kundaklanan İhlas Haber Ajansı'nın Atina Muhabiri Manol Kostidis, "ekibinin sağlık durumunun iyi olduğunu" söyledi.

Kostidis, "Saat 14.45 sularında aracımıza molotof kokteylleriyle saldırdılar. Bize acırlar ve aracı yakmazlar umuduyla aracın kapılarını kapattık, ancak öyle olmadı. 3 kişiyiz, araçtan uzaklaştık. Kendilerine aracı yakmamaları için yalvardık. Ancak aracı ateşe verdiler. Ateşi söndürmeye gelen itfaiye aracını da kundakladılar" dedi.

Manol Kostidis, olaydan sonra Türkiye'nin Atina Büyükelçisi ile görüştüğünü ve sözkonusu durumun Atina'da günlük düzeyde yaşanan bir olay olduğunu söylediğini belirtti.

Kostidis, durumun milliyetçilikle ilgisi olmadığını, bugüne kadar aralarında Yunan Devlet Televizyonu NET'e ait araçların da bulunduğu çok sayıda aracın gösterilerde ateşe verildiğini vurguladı.

Ekonomi Bakanlığı'na saldırı

Yunanistan'da hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları yolunda aldığı ekonomik önlemleri protesto eden göstericilerin Ekonomi Bakanlığı'na da molotof kokteylleriyle saldırdığı bildirildi.

Göstericiler kent merkezindeki Ekonomi Bakanlığı'na molotof kokteylleri attı, ancak binadaki yangın itfaiye ekipleri tarafından kontrol altına alındı.

Kent merkezinin 10 farklı noktasında benzer yangınların çıkarken, itfaiye ekiplerinin bu yangınları da kontrol altına aldığı belirtildi.

Bu arada kent merkezinde sessizliğin hakim olduğu, çatışmaların arka sokaklara kaydığı bildirildi.

Zenginler paralarını yurt dışına kaçırdı

Ekonomik kriz içinde olan Yunanistan'da zenginlerin ve şirketlerin, paralarını Güney Kıbrıs'a, İngiltere'ye ve İsviçre'ye kaçırdığı iddia edildi.

Rum basın haberlerine göre, Yunanistan'daki ekonomik bunalım nedeniyle ek vergi uygulamasından korkan Yunan zenginleri ve şirketleri, önemli miktardaki paralarını, büyük ekonomik veya offshore merkezlere kaçırıyor.

Haberlere göre, Yunanistan'dan bu yolla Ocak 2010'da 3 milyar euro, şubat ayında ise 5 milyar euro kaçırıldı.

Bu işlem için de HSBC isimli İngiliz ve Societe Generale isimli Fransız bankalarının kullanıldığı belirtildi.

Yunan basınında da, geçtiğimiz günlerde, Yunanistan'da, mali krizin yarattığı belirsizliğin "Yunan halkının toplu halde ülke dışına göç etmeye başlamasına yol açtığı" ve "Yunanistan'da ekonomik kriz nedeniyle son günlerde geniş çaplı göçün yaşandığı" yönünde haberler çıkmıştı.

Haberlerde, "yapılan kamuoyu araştırmalarında, ülkede 10 kişiden dokuzunun ülke dışına göç etmeyi düşündüğünün belirlendiği" ve ülke dışına göç edenlerin birinci tercihinin Güney Kıbrıs olduğu kaydedilmişti.

Rum yetkililer ve siyasiler, "Yunanlıların toplu göçüne" ilişkin henüz bir açıklama yapmış değil.

Çok sayıda gözaltı var

Yunanistan'da hükümetin ekonomik önlemlerini protesto eden göstericiler, görevde olan basın mensuplarına da "böyle bir günde grevde olmaları gerektiği" gerekçesiyle saldırdılar.

Yerli ve yabancı basın mensuplarına ellerindeki sopalarla saldıran göstericileriyse diğer göstericiler durdurmaya çalıştı. Muhabirlere taş ve benzeri cisimlerin atılan olayda yaralanan olmadı.

Öte yandan, Atina merkezinde şiddet olaylarında nispeten bir azalma gözlenirken, polisin çok sayıda göstericiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

Protestolara devam edilecek

Yunanistan'da hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları yolunda aldığı ekonomik önlemleri protesto eden göstericiler, söz konusu önlemler geri çekilinceye kadar protestolarına devam edeceklerini belirtti.

Başkent Atina'nın Sindagma Meydanında toplanan göstericiler, "Hükümetin bütçe açığına kimlerin neden olduğunu bildiğini, ancak onları yakalayacağına zaten ayı zorlukla çıkartan halkın sırtından sorunu gidermeye çalıştığını" iddia ettiler.

"Geri adım atmayacağız, zenginler zenginleşmeye devam ederken orta ve zayıf tabaka yok olup gidecek. IMF ülkeye girdi en az 10 yıl çıkmaz" diyen göstericiler, "Önümüzdeki aylarda binlerce kişinin eve ekmek götüremez hale geleceğini" savundular.

Bu konularda ilginizi çekebilir