Yunanistan'da hayat durdu

Kamu ve özel sektör çalışanlarının grevi hayatı felç etti. Birçok kentte protesto eylemleri düzenlenirken, Atina'da göstericiler ile polis çatıştı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da kamu ve özel sektör çalışanlarının, hükümetin mali krizle mücadele temelinde hayata geçirmek istediği reformları protesto etmek amacıyla bugün başlattıkları 48 saatlik grev ülkede yaşamı felç etti.

Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY) ve İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE)'nin çağrısıyla yapılan grev ve protesto gösterilerine kamu ve özel sektör çalışanlarının yanı sıra toplu ulaşım araçları çalışanları, taksiciler, vergi dairesi çalışanları, gümrük ve belediye memurları, yerel yönetim çalışanları, liman işçileri, temizlik görevlileri, banka çalışanları, avukatlar, gazeteciler ve öğretmenler katılırken, hava trafik kontrolörleri de 12 saatlik iş durdurma eylemiyle greve destek verdi.

Başkent Atina'da, otobüs, tramvay, metro, troleybüs ve banliyö trenlerinin sabah ve akşam saatleri için programlanan bazı seferlerinin dışında kontak kapatmasıyla ulaşım zaman-zaman durma noktasına geldi. Liman çalışanlarının da grevde yer alması, bazı gemilerin ayrılamamasına, dolayısıyla ana kara ile adalar arasındaki bağlantıda kopukluklar yaşanmasına yol açtı.

Devlet dairelerindeki müşteri hizmetlerinde de büyük aksamalar görülürken, mahkemelerde duruşmalar yapılmadı ve sağlık çalışanlarının grevi nedeniyle hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik ekipleri hazır bulundu.

Yazılı basın çalışanlarının dün yaptıkları 24 saatlik grev nedeniyle gazete bayilerinde raflar bugün boş kaldı ve haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi. Diğer yandan, çalışanlarının 6 gündür grevde olması nedeniyle devlet radyo ve televizyonu ERT, haber programları yayımlamıyor, Yunan haber ajansı AMNA da haber geçmiyor, internet sitesini yenilemiyor.

Bu arada, daha önce grev nedeniyle Çarşamba ve Perşembe günkü iç ve dış hatlardaki tüm seferlerini iptal ettiklerini açıklayan Yunan havayolları Olympic Air ile Aegean Airlines'in, hava kontrolörlerinin grev kararını iş bırakma eylemi olarak değiştirmelerinin ardından öğleden sonra bazı seferlerin yapılmaya başlandığı bildirildi. Hava kontrolörlerinin bugün saat 00.00'dan yarın saat 12.00'ye kadar iş durdurma eylemi yapacağı bildirildi.

Protesto gösterileri

Diğer yandan, bugün Atina ve Selanik başta olmak üzere, birçok kentte protesto gösterileri düzenlendi. Başkent Atina'da, kent merkezindeki yoğun katılımlı iki ayrı gösteri nedeniyle kent merkezi trafiğe kapatıldı. Yaklaşık 100 bin kişinin katıldığı belirtilen gösterilere, kendilerini "bıkkın ve öfkeliler" olarak adlandıran grupların yanı sıra Mücadeleci İşçi Kolları Birliği (PAME) de katılıyor.

Göstericilerle polis arasında arbede çıktı

Yunan Parlamentosu'nun bulunduğu Sintagma meydanında, parlamento binasının çevresine yerleştirilen setleri geçmek isteyen isteyen göstericilere polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

Polise molotof, taş, sopa, plastik su şişesi ve benzeri cisimler fırlatan göstericiler, meçhul asker anıtı önündeki özel kıyafetli "efsun" askerlerinin bekleme kulübesini ateşe verdi.

Yunan televizyonları, göstericilerin kulübedeki nöbetçi askere de saldırdıklarını ve silahını alarak kaçtıklarını duyurdu.

Haberlerde ayrıca, Atina Üniversitesi önünde ve Akadimias caddesi ile Amalias caddelerinde de yüzleri maskeli göstericilerle polis arasında çatışmalar yaşanırken, caddelerdeki çöp bidonlarını ateşe vererek, bazı banka şubelerine saldıran göstericileri polisin göz yaşartıcı gaz bombalarıyla dağıtmaya çalıştığı kaydedildi.

Diğer yandan, işçi sendikalarının gerçekleştirdiği protesto gösterilerinin sona ermesine rağmen, halkın büyük bölümünün Sintagma meydanındaki bekleyişleri sürüyor.

Parlamento çevresindeki diğer caddelerde de yüzleri maskeli gruplarla polis arasında zaman zaman arbede yaşanırken, polis ile göstericiler arasında çatışmaların yaşandığı Sintagma meydanında, polisin göstericileri göz yaşartıcı gaz ile dağıtma çabası nedeniyle kent merkezi nefes alınamaz hale geldi.

"İçinde bulunduğumuz koşullar savaş koşullarıdır"

Bu arada, Yunanistan Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı Evangelos Venizelos, "ülkenin gerçek bir trajedi yaşadığını" belirterek, "aslında bunun bir savaş durumu olduğunu" söyledi.

Venizelos, Parlamentoda yaptığı konuşmada, milletvekillerini 6 milyar Avroluk yeni önlemler içeren çok boyutlu yasa tasarısını onaylamaları çağrısında bulunarak, "ülkenin kurtuluşu için yapılan çağrıya cevap verme zamanı geldi" dedi.

Yunan basınında çıkan haberlere göre, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik durumdan "kasvetli" sözlerle bahsederek, ülkenin tarihi anlar yaşadığını ifade eden Venizelos, "İçinde bulunduğumuz koşullar, bazıları farkına varmasa da savaş koşullarıdır. Daha kötüsü olmaması için bugünkü durumu yaşamamız kaçınılmaz. Ekonomimizde geri dönülemez olan bir 'ölüm' durumu olursa, bu durumu aşmak için onlarca yıl gerekecek" diye konuştu.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir