Yunanistan'daki grev hayatı felç etti

Özel sektör çalışanları ile bazı kamu çalışanlarının 24 saatlik grevi ülkede yaşamı felç etti. PASOK'un Selanik'teki bürolarına saldırı düzenlendiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA- Yunanistan'da, "hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu ekonomik önlemler ile sosyal güvenlik yasa tasarısını protesto etmek" amacıyla, özel sektör çalışanları ile bazı kamu çalışanlarının 24 saatlik grevi ülkede yaşamı alt üst etti.

Hükümetin kamu sektöründe çalışanların iş koşullarında ve sosyal güvenlik sisteminde değişiklik yapma kararına karşı, Yunanistan Komünist Partisi'ne (KKE) bağlı Yunanistan İşçileri Mücadele Cephesi'nin (PAME) çağrısıyla yapılan greve, kara ve deniz yolu taşımacılık sektörü çalışanları, inşaat işçileri, gıda sanayi işçileri, özel sektördeki sağlık görevlileri ile ağır sanayide çalışan işçiler katıldı.

Grev nedeniyle kara ulaşımında aksaklıklar meydana gelirken, gece yarısından itibaren Yunanistan deniz işçilerinin de greve katılmaları nedeniyle Pire limanında gemiler demir alamadı.

PAME, Pire Limanı'nda eylem yaptı

Bu arada, PAME tarafından ülkenin birçok kentinde protesto gösterileri düzenlendi.

Atina'daki gösteride, öğlen saatlerinde Omonias Meydanında toplanan binlerce kişi, hükümetin ekonomi politikasını protesto eden sloganlar atarak parlamentonun önüne kadar yürüdükten sonra olaysız bir şekilde dağıldı.

Gösteri sırasında kent merkezinde yer alan Stadiyu, Eolu, Patision ve Sintagmatos gibi büyük caddelerin trafiğe kapanması kargaşaya yol açarken, Pire limanında gemilerin hareket etmesini engelleyen PAME üyesi deniz işçileriyle yolcular arasında da gerginlik çıktığı bildirildi.

Selanik'te düzenlenen gösteride de Aritotelyos meydanında toplanan göstericiler, sloganlar eşliğinde Makedonya-Trakya Genel Sekreterliği'ne kadar yürüdü.

Öte yandan, hükümetin vergi düzenlemelerini protesto ederek daha önce de greve giden avukatlar ile Devlet Demir Yolları'nın (OSE) yeniden yapılandırılmasına karşı çıkan demir yolu işçileri de, eylemlerini genişleterek sürdürme kararı aldıklarını açıkladılar.

Yunanistan Baro Başkanları Genel Kurulu'ndan (OPDSE) yapılan açıklamada, Başbakan Yorgo Papandreu ile doğrudan görüşme talebinde bulunan avukatların 23 Haziran ile 7 Temmuz arasında 15 günlük grev kararı aldığı ve grev süresince taleplerinin yerine getirilmemesi durumunda Atina'da toplu bir gösteri yapacakları bildirildi.

Demiryolu işçileri de daha önce her gün belirli sürelerle iş bırakarak sürdürdükleri eylemlerini genişleterek, 29 ve 30 Haziran tarihlerinde 48 saatlik grev kararı aldıklarını açıkladılar.

Bu arada, önceki gün İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ile 29 Haziran tarihinde genel grev çağrısında bulunan Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), akşam saatlerinde başkent merkezinde protesto gösterisi düzenleneceğini açıkladı.

PASOK bürolarına saldırı

Yunanistan'da, "hükümetin bütçe açığının daraltılması çalışmaları çerçevesinde uygulamaya koyduğu ekonomik önlemler ile sosyal güvenlik yasa tasarısına" tepkiler toplumun tüm kesimlerinde sürerken, PASOK'un Selanik'teki bürolarına saldırı düzenlendiği bildirildi.

Yunan basını, dün gece saatlerinde PASOK'un Neapoli ve Ano Poli semtlerindeki bürolarına kimliği belirlenemeyen kişi ya da kişilerce düzenlenen saldırılarda dışarıdan atılan cisimlerle kapı ve pencere camlarının kırıldığını duyurdu.

Saldırı olaylarıyla ilgili soruşturma başlatıldığı belirtildi.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir