Yunanistan'daki grev kaos yaşattı

Yunanistan'da 24 saatlik grev, göstericilerin molotof kokteyli ve taşlı saldırılarına, polisin göz yaşartıcı gazlı müdahalesine sahne oldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da hükümetin kemer sıkma politikasını protesto etmek amacıyla kamu ve özel sektör çalışanlarının düzenlediği 24 saatlik grev, hayatı felç etti.

Greve tüm basın-yayın organları mensupları, toplu taşıma araçları, havaalanı, yargı, güvenlik, yerel yönetim, vergi, elektrik, su daireleri, postane, temizlik, benzin istasyonları çalışanları, gümrük memurları, öğretmenler ve doktorlar katıldı.

Televizyon kanalları ve radyo istasyonlarında hiçbir haber bülteni yayımlanmadı. Haber ağırlıklı internet siteleri sayfalarını yenilemedi. Yazılı basın mensupları bugün çalışmadığı için gazete bayilerinin rafları yarın boş kalacak.

Toplu taşıma araçlarının tümünün el freni çekmesiyle ulaşımda zorluklar yaşandı. Havaalanları trafik kontrol çalışanlarının greve katılmaları nedeniyle iç ve dış istikametlere yapılması programlanan tüm seferler iptal edildi.

Yargı çalışanlarının iş durdurma eylemleriyle greve destek vermeleriyle duruşmalar ertelendi, elektrik ve su işleri daireleri ile postanelerde ise müşteri hizmetlerinde aksamalar yaşandı. Benzin istasyonları da kapalı kaldı.

Temizlik çalışanlarının da iş başı yapmaması nedeniyle toplanmayan çöpler yollara yığıldı, öğretmenler okula gitmediği için dersler boş geçti. Sağlık çalışanları ve doktorlar da greve katıldığından hastanelerde yalnızca acil durum ve güvenlik birimleri görev yaptı.

Atina'da üç ayrı gösteri

Başkent Atina'da Yunanistan Kamu Çalışanları Konfederasyonu (ADEDY), İşçi Sendikaları Federasyonu (GSEE) ve Sol koalisyon pertilerinin desteklediği Mücadeleci İşçi Sendikaları'nın (PAME) çağrısıyla üç ayrı gösteri düzenlendi.

Göstericilerden ayrılan, kendilerini 'iktidar karşıtı' ve 'anarşist' olarak adlandıran, maskeli şahıslardan oluşan bir grup ise çevre dükkanların camlarını kırdı, bir araç da kundaklandı. Saldırılarda ciddi maddi hasar meydana geldiği öğrenildi. Çevik Kuvvet (MAT) ekiplerine de molotof kokteyli ve taşlarla saldıran gruba, polis göz yaşartıcı gaz ile karşılık verdi.

Yunanistan'da 16 Mart'ta bir grev daha yapılması planlanıyor.

Ekonomik önlem paketinin halkı yoksulluktan sefalete götüreceğini savunan çalışanlar, bütçe açığına neden olanların zengin hayatı sürenler olduklarını ve onların yerine bedeli kendilerinin ödemeyeceğini belirterek, hükümet önlemleri geri çekinceye kadar protestolarını sürdürmekte kararlı olduklarını duyurmuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir