Yunanistan'dan kreditörlere yeni teklif

İflasın eşiğindeki Yunanistan Avrupa Komisyonu'na yeni reform tasarısı teklifi sundu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Avrupa Komisyonu Yunanistan'dan yeni bir reform tasarısı teklifi aldı.

Avrupa Komisyonu, Yunanistan ile yürüttüğü reform karşılığı mali yardım müzakerelerinde Atina'dan yeni bir reform tasarısı teklifi aldı. Reuters'a bilgi veren bir AB yetkilisi aslen geçen hafta Perşembe günü iletilmesi beklenen teklifin yeni sunulduğunu ve taraflar arasında var olan emeklilik ve vergi reformu konusundaki görüş ayrılıklarını gidermeyi hedeflediğini belirttti. 

'Taslak yeterli değil'

Yeni reform paketine ilişkin açıklama yapan Avrupa Birliği (AB) yetkilileri, Yunanistan'ın reform karşılığında mali yardım amacıyla uluslararası kreditör temsilcilerine sunduğu yeni reform taslağını Atina'ya nakit akışını sağlayacak bir anlaşma için yetersiz bulduğunu söyledi. AB yetkililerinden bir tanesi, "Süreci ileriye taşımak için sunulan taslak yeterli değil" ifadelerini kullandı. Bir diğer yetkili ise "Bence yeterli değil ve üye ülkeler için de kabul edilebilir değil" dedi.  

Mali program 9 ay daha uzayabilir   

Yunanistan'ın bu ay sona eren yardım programının ise uzaması gündemde.   Konuya yakın kaynaklar, Yunanistan ile kreditörlerinin yardım programını Mart 2016'ya kadar uzatma konusunda ele aldıklarını söyledi. İlk kez geçen hafta ortaya atılan öneri, Avrupalı yetkililerin Atina hükümetini bir takım acı reçeteleri kabul etmeye ikna etme çabalarının bir parçasını oluşturuyor. Ancak ekonomide yapılacak yenilikler ve kemer sıkma adımları konusundaki anlaşmazlık devam ediyor. 

Yunanistan'ın yardım programının süresi haziran sonunda dolacak.  Bu da, Atina'nın gelecek aydan itibaren borçlarını nasıl ödeyeceği sorusunu akıllara getiriyor. Borç yükünün milli gelirin yüzde 180'ine yaklaştığı bir ortamda, Yunanistan uluslararası piyasalardan borçlanacak durumda değil.

Bu konularda ilginizi çekebilir