Yunanistan'ı etkilemez

IMF Başkanı'nın cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alınmasının Yunanistan'ın borç sorunuyla ilgili görüşmeleri etkilemesi beklenmiyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BERLİN/ATİNA - Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Dominique Strauss-Kahn'ın cinsel saldırı suçlamasıyla gözaltına alınmasının, Euro Bölgesi Maliye Bakanlarının bugün Brüksel'de yapacağı toplantıda Yunanistan'ın borç sorunuyla ilgili görüşmeleri etkilemesi beklenmiyor.

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'a daha fazla yardım yapılması ya da bu ülkenin borçlarının yeniden yapılandırılması görüşülecek. IMF Başkanı Strauss-Kahn, New York'ta gözaltına alınmasaydı bu toplantıya katılacaktı.

Brüksel'de yapılacak toplantıya Strauss-Kahn'ın yerine IMF Başkan Yardımcısı Nemat Şefik katılacak.

Yunanistan hükümet sözcüsü Yorgos Petalotis, ''Strauss-Kahn'ın gözaltına alınmasının ülkesinin finansal sorunlarının çözümü çabalarını etkilemeyeceğini'' açıkladı.

Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble de Petalotis gibi benzer bir ifadeyle, ''Euro Bölgesi toplantısı planlandığı gibi yapılacak'' diye konuştu.

Kahn yerine Lipsky vekalet edecek

Bu arada IMF'den yapılan açıklamada, ''IMF'nin tam olarak çalışmaya devam ettiği'' belirtildi.

Açıklamada, IMF İcra Direktörleri Kurulu'nun dün yaptığı toplantıda, IMF Başkanlığına Birinci Başkan Yardımcısı John Lipsky'nin vekalet etmesinin kararlaştırıldığı ifade edildi.

Brüksel'deki toplantıda Yunanistan'ın borç sorunu yanı sıra Portekiz'e 78 milyar euroluk kurtarma paketi ve İrlanda'nın borç kriziyle ilgili kaydettiği son gelişmeler ele alınacak.

Piyasa uzmanları, bir yıl önce AB ve IMF ile 110 milyar euro tutarında kurtarma paketi üzerinde anlaşan Yunanistan'ın finansal sorunlarının çok derin olduğunu, bu yüzden borç batağındaki ülkenin borçlarını ödeyemez duruma gelmesinin kaçınılmaz olduğu tahmini yürütüyorlar.

Almanya Başbakanı Merkel, daha fazla yardım etmeden önce Alman hükümetinin, Yunanistan'a sağlanacak yeni krediler için daha fazla sıkı koşulların uygulandığını görmeye ihtiyacı olduğunu söylüyor.

Maliye Bakanı Schaeuble ise aksine Yunanistan'da incelemelerde bulunan heyetin haziran ayındaki raporunda bu ülkenin borçlarını ödeyemeyeceğini rapor etmesi halinde daha fazla şeyin yapılması gerektiğini kabul ediyor.

Yunanistan'ın 327 milyar euro borcu bulunuyor ve bu borç miktarı gayri safi yurtiçi hasılasının yaklaşık yüzde 150'sine denk düşüyor.

Yunanistan'a reformları hızlandırın çağrısı

Diğer yandan, Avrupa Birliği (AB) Komisyonunun Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Üyesi Olli Rehn, ağır borç kriziyle mücadele eden Yunanistan'a reformları hızlandırma çağrısı yaptı.

Rehn, Almanya'da yayımlanan Die Welt gazetesine yaptığı açıklamada, ''Çok açık söylüyorum; Yunanistan ekonomik reformlarını hızlandırmalı ve özelleştirme programını uygulamaya sokmalı'' diyerek, Yunanistan için reform programının bir alternatifi olduğunu düşünmenin yanıltıcı olduğunu vurguladı.

Avrupa Merkez Bankası Yönetim Kurulu Üyesi ve Avusturya Merkez Bankası Başkanı Ewald Nowotny ise Alman ekonomi gazetesi Handelsblatt'a yaptığı açıklamada, Yunanistan için devletin aktiflerini satmasının gerekliliğine dikkati çekerek, Yunanistan'ın daha fazla kredi alabileceğini ancak şartların daha sıkı olacağını belirtti.

 

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir