Yunanlılar, önlemlerden memnun değil

Halkın yüzde 53'ü hükümetin bütçe açığının kapatılması için aldığı önlemleri yetersiz buldu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ATİNA - Yunanistan'da yapılan bir kamuoyu yoklamasının, halkın yüzde 53'ünün hükümetin bütçe açığının kapatılması için aldığı önlemleri yetersiz bulduğunu ortaya koyduğu bildirildi.

MRB araştırma şirketi tarafından yapılan kamuoyu yoklamasında, oylamaya katılanların yüzde 58.7'sinin "Ülkenin düze çıkmasına katkıda bulunmaktan yana olduğunu" kaydettiği belirtildi.

Araştırmanın, halkın yüzde 64.6'sının şu ana kadar alınan önlemlerin protesto edilmelerine karşı olduğunu ortaya koyduğu kaydedilirken, yüzde 64.3'nün önlemlerin ekonomik açıdan adil olmadıklarına inandıklarını gösterdiği açıklandı.

Halkın yüzde 73.9 ise önlemlerin kalkınmaya yönelik özelliklerinin olmadığını savunduğu belirtildi.

Oylamaya katılanların büyük bölümünün devlet harcamalarının ve kamu çalışanlarının ödeneklerinin azaltılması, kamuda kadronun kaldırılması, sözleşmeli çalışanların azaltılması ve lüks harcamaların vergilendirilmesini desteklediklerine de dikkat çekildi.

Öte yandan yine çoğunluğu oluşturan kesimin 14. maaşın kesilmesi, KDV'nin arttırılması ve emeklilik yaşında değişikliğe gidilmesine karşı olduklarını dile getirdikleri kaydedildi.

Yunanistan'da çalışanlara Paskalya ile yaz tatili dönemleri için yarım, Noel için ise tam maaş ikramiye veriliyor.

Yunan medyası, AB Komisyonu, Avrupa Merkez Bankası ve IMF üyelerinin Atina'ya yaptıkları üç günlük ziyaret sırasında, hükümetin şu ana kadar aldığı ekonomik önlemlerden ikna olmadıklarını gösterdiklerini ve baskıyı arttırarak ek önlemler istediklerini net bir şekilde ifade ettiklerini belirtmişti.

Yeni önlem paketinin 14. maaşın kesilmesi, KDV'nin yükseltilmesi, akaryakıta ek vergi uygulanmasını içerdiği belirtilen haberlerde, söz konusu "yeniliklerin" AB'nin Ekonomiden Sorumlu Komiseri Oli Rehn'in yarın gerçekleştireceği Atina ziyaretinden sonra netlik kazanacağı kaydedilmişti.

Gündeme getirilen önlemlerin alınması halinde Yunanistan'ın AB'den 20 - 25 milyar Avro tutarında yardım alınabileceği açıklanmıştı.

Öte yandan, Yunanistan Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Yorgo Papandreu'nun 5 Martta Almanya Başbakanı Angela Merkel'in daveti üzerine Berlin'i ziyaret edeceğine dikkat çeken Yunan basını, "Yunanistan'a ekonomik yardımın Alman elinden ulaşacağı" değerlendirmesinde bulundu.

Bu konularda ilginizi çekebilir