Öğrenci sayısı 5.5 milyona yaklaştı

Yükseköğretim okullaşma oranları yüzde 40'ın ve brüt yüzde 80'in üzerine çıktı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - YÖK Başkanı Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi (YBYS) ve Kurumsal Değerlendirme Raporunu (KDR) açıkladı. Rapora göre, Türkiye'nin yükseköğretim alanı son yıllarda önemli bir büyüme kaydederek 2014 Mart ayı verilerine göre öğrenci sayısı 5.5 milyona yaklaştı.

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Gökhan Çetinsaya, Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sistemi ve Kurumsal Değerlendirme Raporunu açıkladı.
Rapora göre, Türkiye'nin yükseköğretim alanı son yıllarda önemli bir büyüme kaydederek 2014 Mart ayı verilerine göre öğrenci sayısı 5.5 milyona yaklaştı. Bu sayı, dünyada 128, Avrupa'da 11 ülkenin nüfusundan fazla oldu. Türkiye'nin net (18-22 yaş aralığı) yükseköğretim okullaşma oranı 2003'te yüzde 14.7 iken, 2013 yılında yüzde 38.5 oldu. Türkiye'nin brüt okullaşma oranı ise 2003 yılında yüzde 27.1 iken, 2013 yılında yüzde 74.9'e yükseldi. Bu oranlar, Türkiye yükseköğretim sisteminin son yıllardaki muazzam büyümesini ortaya koyması açısından son derece önemli.

2014 yılı itibariyle Yükseköğretim Bilgi Yönetim Sisteminden elde edilen verilere göre, Türkiye'de yükseköğretim okullaşma oranları şu an net yüzde 40'ın ve brüt yüzde 80'in üzerine çıktı. Diğer ülkelerle Türkiye'nin güncel verilerini kıyaslandığında, Türkiye'nin son on yılda yükseköğretimde önemli bir niceliksel büyüme ve genişleme sağladı.
UNESCO verilerine göre, 2011 yılında Türkiye'nin brüt yükseköğretim okullaşma oranı yüzde 61 iken, Birleşik Krallık'ta bu oran yüzde 61, Almanya ve Fransa'da yüzde 57, ABD'de ise yüzde 95 olarak gerçekleşti. 2014 itibariyle Türkiye'nin mevcut yükseköğretim brüt okullaşma oranın, Almanya, Fransa ve İngiltere'nin brüt okullaşma oranlarının üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Net okullaşma oranları açısından bakıldığında ise, Türkiye'de son yıllarda zaten artış eğiliminde olan net okullaşma oranlarının, 2016 yılından sonra 4+4+4 yani zorunlu 12 yıllık eğitimin ilk mezunlarını vermesi sonrasında daha da hızlı artacağı öngörülüyor.

Uluslararası öğrenci sayısı 54 bine çıktı

Türkiye'deki uluslararası öğrenci sayısında da önemli bir artış sağlandı. 2011 yılında 31 bin 170 olan uluslararası öğrenci sayısı, 2014 itibariyle 54 bine çıktı. Yükseköğretim Kurulu, bir yandan bu büyümeyi koordine ederken, diğer yandan etkin bir yönetişim kültürünü hayata geçirmeye çalışıyor. Türkiye yükseköğretiminin yeniden yapılandırılması için gereken stratejik hedeflerin planlanması ve hayata geçirilmesi noktasında sağlıklı bir istatistiki altyapıya sahip olmak büyük bir önem taşıyor.

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir