YÖK yeni yasa çalışmalarına başladı

YÖK'ün, Yükseköğretim Kanunu'nda değişiklik için çalışma başlattığı ve gelişmelerden kamuoyunun sürekli olarak haberdar edileceği belirtildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Yükseköğretim Kurulu'nun (YÖK), Yükseköğretim Kanunu'na ilişkin tasarı çalışmasını başlattığı bildirildi. 

YÖK'ten yapılan yazılı açıklamada, kurulun, Anayasa tarafından yükseköğretimi planlamak, düzenlemek, yönetmek ve denetlemekten sorumlu olarak görevlendirildiği aktarıldı. 

Açıklamada, son yıllarda yükseköğretimdeki sayısal büyümenin, YÖK'e yeni sorumluluklar getirdiği ve sistemin pek çok alanında yurt içi ve dışındaki gelişmelere cevap verecek kuramsal ve kurumsal değişikliği gerçekleştirmesini gerekli kıldığı ifade edildi. 

Yükseköğretimin dünyada küreselleşen yapıya büründüğü vurgulanan açıklamada, "Bu bağlamda Türkiye'nin de dahil olduğu, Avrupa yükseköğretim alanını da aşan, akademide evrensel ilkeleri gerçekleştirme arayışları kadar Avrupa yükseköğretiminde yaşanılan sorunların da bir sonucu olan Bologna süreci hatırlanmalıdır. Diğer taraftan kendi ulusal referans çerçevemizin, milli politikalarımızın, kapasite ve hedeflerimizin de dikkate alınması gerekmektedir" denildi. 

Yeniden yapılanma için gerekli yasal düzenlemenin bu üç referans çerçevesinde gerçekleştirilmesi gerektiğinin düşünüldüğü anlatılan açıklamada, şunlar kaydedildi: 

"Bu yeniden yapılanma, çeşitlilik, performans değerlendirilmesi, rekabet, kalite güvencesi gibi evrensel kavramların oluşturduğu bir zeminde gerçekleşmelidir. Bu temel zihniyet ve ilkeler çerçevesinde, yükseköğretimin yeniden yapılandırılması çalışmaları belli bir süreç dahilinde yürütülecektir. Çok kısa bir zaman içerisinde öncelikle üniversitelerimizin rektörlerinin, daha sonra konunun diğer ilgili bütün taraflarının katkılarının teminine çalışılacak, şeffaflık ve katılımcılık ile bu süreç yürütülecektir. 

Yükseköğretim Kurulu olarak 'Yükseköğretim Kanunu Tasarısı' çalışmasını başlattığımızı kamuoyuna duyurur ve gelişmelerden kamuoyunu sürekli olarak haberdar edeceğimizi ifade ederiz."      

Bu konularda ilginizi çekebilir