'Türk işadamları Fed’le başa çıkar'

Londra Finans Merkezi Başkanı Lord Mountevans, İstanbul Finans Merkezi’nin potansiyel büyüme kaynağı olduğunu ve Türk işadamlarının Fed faiz artışıyla başa çıkabilecek güçte olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Hilal SARI BAŞARAN 

DIŞ HABERLER - Londra Finans Merkezi ‘City of London’ Başkanı Lord Alderman Jeffrey Mountevans, bir süredir devam eden finans merkezleri arası işbirliğini artırmak amacıyla Türkiye’de finansal kuruluşlar, hükümet yetkilileri ve iş dünyası liderleriyle temaslarda bulunmak için Türkiye’ye geldi. 

Türkiye ziyaretindeki önceliğinin Londra Finans Merkezi ve Türkiye arasındaki ilişkilerin gelişmesini sağlamak olduğunu aktaran Lord Mountevans, İstanbul Finans Merkezi’nin Türkiye’nin potansiyel büyüme kaynağı olabileceğini belirtti. ABD Merkez Bankası’nın kademeli faiz artışına başladığı sürecin gelişmekte olan ekonomilere etkisi hakkında da değerlendirmeler yapan Lord Mountevans “Tabii ki Fed’in önceliği ABD ekonomisi fakat küresel ekonomiye etkisi büyük. Ve bu Türkiye’de endişe yaratıyor bunun farkındayım, fakat faizler ne seviyede olursa olsun, Türk iş adamları tüm değişimlere karşı dirençli ve değişikliklere hızla adapte olabiliyor o yüzden Türk iş dünyası Fed’le başa çıkabilecek güçte” diye konuştu. 

Llyods gibi devler potansiyele geliyor 

Gelişmekte olan ülkelerin uzun yıllar güçlü büyümesini sürdürdüğünü fakat son dönemde ivme kaybettiğini belirten Londra Finans Merkezi Başkanı “Ama Türkiye’de durum farklı. Aynı hızda devam eden bir ekonomi. Özellikle finans gelişen ekonomiler için çok önemli ve Türkiye’de sektörün muazzam bir gelişme gösterdiğini görüyoruz” diye konuştu. Llyods gibi sigorta devlerinin bu potansiyeli gördükleri için Türkiye pazarına giriş yaptığını vurgulayan Lord Mountevans, Londra Borsası ve Borsa İstanbul arasındaki işbirliğinden de çok memnun olduklarını vurguladı. 
Uluslararası bir finans merkezi olmanın en önemli şartının açık piyasa olmak ve diğer finans merkezleriyle işbirliği içinde olmak olduğunu ifade eden Lord Mountevans, “Bu bir kazan-kazan durumudur. Bu işbirliği birinin kazanıp diğerinin kaybettiği bir durum değildir. Ne kadar işbirliği olursa, büyüme de o kadar desteklenecektir. Birlikte çalıştığınızda pastamız büyür” diye konuştu. 
Sukuk, yuan ve yeşil yatırım deneyimini paylaşacak 

Londra Finans Merkezi’nin özellikle sukuk ve Çin para birimi yuan işlemlerinde derin bir uzmanlığı olduğunu aktaran Lord Mountevans, gezegeni korumaya yönelik çevreci yatırımların finansmanı başka bir adıyla ‘yeşil’ krediler konusunda da City of London’un uzmanlığını Türkiye ile paylaşabileceğini belirtti.

İngiliz avukatların Türkiye'de de çalışabilmesini istiyoruz 

Türkiye’deki temaslarımızda İngiliz avukatların Türkiye’de de faaliyet gösterebilmesi için görüşmeler yapıldığını belirten Lord Mountevans “Nasıl Türkiye inşaat sektörü yabancı yatırımcıya kapılarını açtığında büyük bir ivme kazandı ve marka haline geldi, hukuk sektöründe de buna benzer bir açılıma katkımız olabileceğiniz düşünüyoruz. Biz Türk avukatlara kapımızı açtığımızda bu bizi zenginleştirdi. İngiltere'nin bu konudaki uzmanlığı Türkiye'ye de katkı sağlayacaktır” diye konuştu.

‘Türkiye'nin AB üyeliğinin en büyük destekçisiyiz'

Cameron’un ‘Türkiye AB’ye bu hızda ancak 3000 yılında girer” sözleri içinse, Lord Mountevans “İngiltere Türkiye’nin AB yolculuğunda her zaman en büyük destekçisi oldu. Olmaya da devam edecek. İngiltere’de muhafazakar partiler Türkiye argümanını kullanarak Brexit referandumunun sonucunu etkilemeye çalışıyor ve çok hararetli bir tartışma olduğunu anlamak gerek. Yoksa İngiltere, Türkiye’nin AB yolculuğunu başından beri destekliyor. AB üyelik şartları yerine getirildiği takdirde İngiltere’nin aksine diğer Avrupa ülkelerinde itirazlar gelebilir” diye konuştu.

Londra Finans Merkezi'nin yüzde 84’ü Brexit karşıtı 

Basınla bir araya gelen Londra Finans Merkezi’nin 688. lordu olan Lord Mountevans, 23 Haziran’da İngiltere’de gerçekleşecek ‘Brexit’ referandumunun İngiltere ve Türkiye arasındaki işbirliğini hiçbir zaman etkilemeyeceğini belirterek, “City of London’da yapılan bir kamuoyu araştırması finans merkezimizin yüzde 84’ünün birlikte kalmak istediğini ortaya koyuyor. Bu konudaki tutumuz çok net. Cameron’un geçtiğimiz hafta 45 dakika boyunca Brexit’in ekonomik sonuçlarını paylaşması çok iyi oldu. Fakat sandıktan böyle bir sonuç çıktığı durumda hızla ikili anlaşmalar yapılacak ve tüm iş ortaklarımızla ilişkilerimiz kaldığı yerden devam edecektir” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir