Bursa 2016’da ihracatını yüzde 11 artırdı

Türkiye ihracatının İstanbul’dan sonra ikinci sıradaki kenti Bursa’nın toplam ihracatı 2016’da bir önceki yıla göre yüzde 11,26 artarak 12,959 milyon dolar oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Esra Özarfat 

BURSA-Türkiye İhracatçılar Meclisi’nden (TİM) alınan verilere göre kentin lokomotifi olan otomotiv endüstrisi geçen yıl ihracatını yüzde 19,60 artırarak 7 milyar dolardan 8,4 milyar dolara yükseltti. Çimento, cam, seramik ve toprak ürünleri de ihracatını artıran sektörler arasında yer aldı. Sektör geçen yıl yüzde 20 artışla 11,4 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Çelik ihracatında bir önceki yıla göre yüzde 6,24, demir ve demir dışı mamullerde 2,95,  kuru meyve ve mamullerinde yüzde 31,32, meyve ve sebze mamullerinde yüzde 11,93, yaş meyve ve sebzede yüzde 24,78 artış kaydedildi. Dikkat çekici artışlardan biri de Savunma ve Havacılık sektörüne aitti. Parasal tutarı az olsa da sektörde geçen yıl bir önceki yıla göre yüzde 615’lik bir artış kaydedildi.

Tekstil ve hazır giyimde gerileme yaşandı

Bursa’nın istihdamını sırtlayan tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde ise bir önceki yıla göre gerileme yaşandı. Bursa’nın tekstil ve hammaddeleri ihracatı 2016’da yüzde 6 oranında gerileyerek 946 milyon dolarda kaldı. Hazır giyim ve konfeksiyonda da gerileme yaşandı. Sektör yüzde 1,34 gerileyerek 600 milyon dolarlık ihracat kaydetti. Geçen yıl ayrıca makine ve aksamları ihracatı da yüzde 3,4’lük bir kayıp yaşadı. Makinecilerin ihracatı geçen yıl 549 milyon dolar oldu. Elektrik elektronik sektöründe de gerileme 6,30, kimyevi maddelerde ise yüzde 12 olarak gerçekleşti.

Bursa’dan en fazla ihracat AB ülkelerine yapıldı

Bursa, İstanbul’dan sonra Almanya’ya en fazla ihracat gerçekleştiren il oldu. Bursa’dan Almanya’ya yapılan ihracat yüzde 7,8 artarak 1,9 milyar dolar oldu. Almanya’ya yapılan ihracatı yüzde 60 artış ve 1,8 milyar dolarla İtalya, yüzde 12,5 artış ve 1,4 milyar dolarlık ihracatla Fransa izledi. Geçen yıl Bursa 201 ülkeye ihracat yaparken, tutar anlamında en fazla ihracat Avrupa Birliği (AB) ülkelerine yapıldı. Belçika, Avusturya, İspanya, Romanya, Polonya, Macaristan, Bulgaristan ve Slovenya gibi ülkelere yapılan ihracatlarda artışlar kaydedilirken, Birleşik Krallık’a yapılan ihracatta yüzde 10 gerileme yaşandı. Bursa’nın AB ülkelerine yaptığı ihracat 8 milyar doları aştı. Geçen yıl ayrıca Çin’e yapılan ihracatta yüzde 12, Birleşik Arap Emirlikleri’ne yapılan ihracatta ise yüzde 31,39 artış yakalandı. Deniz aşırı ülke olan Birleşik Devletler’e ise Bursa’dan yapılan ihracat yüzde 6 geriledi.   

Aralık ihracatında düşüşAralık ihracatında düşüş

 

Bu konularda ilginizi çekebilir