Hububatta 2 liste yarışacak

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nde 19 Nisan'da gerçekleştirilecek seçimde rekabet yaşanması bekleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

SERCAN AKINCI

Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 19 Nisan’da yeni yönetim kurulunu belirlemek için toplanacak. Bank Asya’ya yatırılan para sonrası düzenlenen operasyonla sarsılan birlikte önceleri aday çıkmayacağı beklentisi hakimdi. Şimdi ise rekabet yaşanacağı konuşuluyor. Birlik başkanlığı için adı geçen isimler ise birliğin başkan yardımcısı Sübet Çiçek ve Simit Sarayı’nın sahiplerinden Haluk Okutur.

Hatırlanacağı gibi birliğin yönetim kurulu başkanı Zekeriya Mete ile birlikte bazı yönetim kurulu üyeleri FETÖ soruşturması kapsamında geçen ay gözaltına alınmıştı. Daha sonra ise Zekeriya Mete tutuklanmıştı. Mete, 2 dönemdir birliğin başkanlığını yaptığı için zaten nisan ayında yapılacak seçimlerde aday olamayacaktı. Fakat daha önce yapılan toplantılarda birlik başkanlığı için adı geçen bir kişi de gözaltına alınıp, serbest bırakılmıştı. Geçtiğimiz günlerde gelen bir bilgi daha önce başkan adayı olarak düşünülen ismin adaylıktan vazgeçmesinin ardından, Sübet Çiçek’in birlik başkanlığı için aday olduğu ve belge topladığı yönündeydi.

Yine Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) çevrelerinde konuşulanlara göre Simit Sarayı’nın sahiplerinde Haluk Okutur da ciddi şekilde seçimlere hazırlanmış.

TİM kulislerinde konuşulan bir başka iddia ise Okutur'un TİM başkanlığı için de devreye girebileceği yönünde.

TİM seçimine genel sekreterlik damga vurabilir

İhracatçı birliklerinde hazirunun yüzde 50’sinin 1 fazlasının toplanamaması halinde seçimler yapılamayacak ve yönetim genel sekreterliğe kalacak. Bu duruma düşen birliklerde TİM başkanını belirleyecek TİM delegeleri de seçilememiş olacak. Yönetmelik gereği 3- 4 ay içinde genel sekreterliğe kalan birliklerde tekrar seçim yapılacak. Fakat haziranda yapılacak TİM başkanlık seçimine kadar bu birliklerde yeni seçim yapılması pek mümkün görülmüyor. Bu nedenle TİM başkanlık seçiminde genel sekreterliğe kalan birliklerden herhangi bir delege oy kullanamayacak.

Bu durum TİM başkanlık seçiminin ardından sıkıntı yaratabilir. En az 2 adayın çıkacağı bir başkanlık seçimi 2- 3 oy farkla sonuçlanırsa, oy kullanamayan birlik ve o birlikte seçilemeyen delegelerin durumu daha şiddetli şekilde gündeme gelebilir.

Seçimler sürpriz sonuçlarla sürüyorSeçimler sürpriz sonuçlarla sürüyor

 

Bu konularda ilginizi çekebilir