Kırılgan beşlinin ticaret dengesi iyileşiyor

Capital Economics geçen yılın haziran ayından itibaren Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'nın ticaret açıklarının azalma eğiliminde olduğunu açıkladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

LONDRA - Londra merkezli Capital Economics geçen yılın haziran ayından itibaren Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'nın ticaret açıklarının azalma eğiliminde olduğunu belirtti. 

Capital Economics açıklamasında, "Kırılgan beşli olarak tanımladığımız Brezilya, Hindistan, Endonezya, Türkiye ve Güney Afrika'da ticaret dengesizliklerinin ılımlı bir seviyeye doğru azaldığına dair işaretler var. Üç aylık bazda bu 5 ülkenin toplam ticaret açığı Haziran ayından itibaren yaklaşık yüzde 40 oranında azaldı" ifadeleri kullanıldı.  

Öte yandan açıklamada beş ülkenin ticaret dengesindeki düzelmenin ihracat artışından daha çok ithalatın azalmasından kaynaklandığı belirtilerek, "Ticaret açığındaki azalmanın çok büyük kısmı aslında Hindistan'daki altın ithalatına dair kısıtlamalardan kaynaklanıyor. Aynı zamanda sermaye akışlarındaki yavaşlama da bazı ithalat kalemlerinin azaltılmasına yol açmış olabilir" denildi. 

Artan talep ihracat artışını destekleyecek

Açıklamada gelişmekte olan ülkelerdeki ihracat büyümesinin önümüzdeki dönemde artış kaydetmesinin beklendiği, uzun vadede ABD ve Avrupa'da artan talebin gelişmekte olan ekonomilerin ihracat artışını destekleyeceği öngörüsüne yer verildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir