Oyak 42 senelik tarihi rekorunu 2011'de yenileyecek

Elektirikli modeller için altyapı anlaşmaları imzalanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

BURSA - OYAK Renault Genel Müdürü Tarık Tunalıoğlu, fabrikanın kurulu kapasitesinin yılda 360 bin adet (60 araba/saat) olduğunu ve geçen seneyi 307 bin adet ile kapattıklarını belirterek, "Biz şu anda 53 araba/saatteyiz. 1 Mayıstan itibaren 55 araba seviyesine çıkacağız. Geçen sene kırdığımız o 42 senelik tarihi rekoru, 2011'de yenileyip, 25-30 bin adet geçmeyi düşünüyoruz" dedi.

OYAK Renault'un Bursa'daki fabrikasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Tunalıoğlu, "Fluence"nin elektrikli versiyonu olan "Fluence ZE"nin mevcut modelden biraz farklı olduğunu, 13 santimetre daha uzun ve tamamıyla elektrik motoruyla tahrik edilen bir model olduğunu belirtti.

Tunalıoğlu sözkonusu model için Büyükşehir belediyeleriyle işbirliği anlaşmaları imzalanması çalışmaları içindeyiz, Öncelikle İstanbul  ardından Ankara sonrasında da Gaziantep Büyükşehir belediyleriyle anlaşma yaptıklarını ifade etti.

Bunun önemli bir etap olduğunu, ancak bundan önce bir adımın daha atıldığını dile getiren Tunalıoğlu, şunları kaydetti:

"Elektrik motorlu araçların vergilendirmesine ilişkin, Bunu da çözdük, çıkan 'Torba' yasada elektrikli otomobillerle ilgili ÖTV kısmında beygir gücüne göre belirleneceğini.Dolasıyla şimdi arabayı satın almakta bir sorun kalmadı. Sadece müşteri arabayı aldıktan sonra kullanırken şarj edebilmesi için istasyonların yani altyapının kurulması. Bundan sonraki en büyük hedefimiz ve öncelikli çalışmalarımız." olacak dedi

Elektirikli oto'da 4 farklı model olacak

Tunalıoğlu, teknolojinin çok yeni olduğunu, buna rağmen 2010-2013 dönemi, hatta 2015'e kadar süren süreç içinde bütün büyük otomotiv sanayi kuruluşlarının bir elektrikli model üreteceklerini ifade ederek, Renault'un öncü bir davranış sergileyerek bu konuda öne geçtiğini belirtti.

Renault'un, 2011 senesinden başlayıp, gelecek yılın ortasına kadar sadece elektrikli "Fluence"yi değil, bunun yanında diğer 3 modeli de piyasaya çıkarmış olacağına değinerek, şöyle konuştu:

"Elektrikli 4 model olacak. Bunlar; Kangoo, Zoe, Twizy  ve Fluence  Bizimki öncü araba, herkesten önce bizimki çıkacak. Dolayısıyla ben hep bu tip konuşmalarda şunu söylüyorum: Elektrikli araba yapabilmek için önce araba yapmayı bilmek lazım. Dolasıyla bütün projelere büyük saygıyla bakıyoruz, ama gerçekleştirilmesi açısından, verimliliği açısından tabii ki büyük zorluklar var, böyle yeni bir teknolojiyi müşteriye sunabilmek için. Dolasıyla biz daha önceden 'Fluence' projesiyle zaten 'Bunun elektrikli versiyonunu yapacağız' diye yola çıktığımız için hazır bir otomobili elektrik motoruyla tahrik edebilir duruma geldiğimiz anda bunu müşteriye yollamamız artık an meselesidir."

Tunalıoğlu, OYAK Renault'un kurulu kapasitesinin yılda 360 bin adetlik üretim olduğuna değinerek, şöyle dedi: 

"Kurulu kapasitemiz yılda 360 bin (60 araba/saat) geçen seneyi 307 bin adet ile kapattık. Ama hala piyasa talebi gerek iç gerek ihracat pazarlarındaki talepler 60 araba/saat gerektirecek seviyeye gelmediği için biz şu anda 53 araba/saatteyiz. 1 Mayıstan itibaren 55 araba seviyesine çıkacağız. Geçen sene kırdığımız o 42 senelik tarihi rekoru, 2011'de yenileyip, 25-30 bin adet geçmeyi düşünüyoruz."

Japonya kısa sürede ayağa kalkar

Bir gazetecinin, Japonya'da yaşanan deprem ve tsunami sonrası, iki otomobil fabrikasının üretimini geçici olarak durdurmasının sektörü nasıl etkilediğine yönelik sorusunu Tunalıoğlu, şöyle yanıtladı:

"Fabrikaların çalışmasına yönelik hiçbir büyük hasar, yıkım yok. Evlerinden, binalarından, fabrikalarına kadar her şey depreme dayanıklı olarak yapıldığı için o bakımdan bir sıkıntı yok .Japonya gibi uzaktaki pazara, uzakta olan ülkelerin yolda bir stokları var. Gemiden tutun da limanlara kadar. Dolasıyla bu çok kısa zaman zarfı içinde hemen kendini hissettirmeyecektir" dedi

Bu konularda ilginizi çekebilir