Petrolün ateşi yurtiçi piyasayı yaktı

Borsada bir haftalık kayıp yüzde 8’e ulaştı. Dolar 1.61 bölgesini yoklarken, faiz yüzde 9’a göz kırptı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Rekor kırmaya devam eden petrol fiyatlarının, yurtiçinde hem enflasyon hem de cari açığa ilişkin kaygıları artırması, piyasada sert satışları beraberinde getirdi. Borsada bir haftalık kayıp yüzde 8’e ulaştı. Sabah saatlerinde Dolar 1.61 bölgesini yoklarken, faiz yüzde 9’a göz kırptı.

Brent petrol 120 doları gördü

Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki isyan hareketlerinin ardından petrol arzında sıkıntının artacağı öngörüleri petrol fiyatını ateşlemeye devam etti. Sabah ABD ham petrolü 100 doları aşarak 28 ayın en yüksek seviyesine ulaşırken, Brent petrolü de 120 dolara dayanarak iki buçuk yılın zirvesine çıktı.

Suudi Arabistan Libya'daki olaylar nedeniyle arzda oluşacak bir sıkıntıyı telafi etmek için yüksek kaliteli, hafif petrol tedarik etmek istediklerini ve bunu yapabilecek durumda olduklarını açıkladı.

Suudi Arabistan'dan gelen açıklamalar petrolün gün içi gördüğü en yüksek seviyelerden satış görmesini ve 113 dolara kadar gevşemesine sağladı.

İMKB 4 günde 5 bin puan düştü

Soluksuz yükselen petrol fiyatları Türkiye’nin yumuşak karnı cari açık ve enflasyona ilişkin kaygıları artırmış durumda. Bugün panik satışlar düşüşü ivmelendirdi ve Bileşik Endeks 60.547 seviyelerine kadar indi. Öğleden sonra Avrupa cephesinde toparlanma görülse de İMKB’de tepki alımları sınırlı kaldı. Borsa günü 2370 puan ve yüzde 3.76 değer kayıpla 60.760 puandan kapattı. Gün sonunda 4.43 milyar liralık işlem hacmi ile rekor kırıldı.

Dolar 1.61 seviyesinden döndü

Yurtiçinde dolara gelen talep sabah kuru 1.61'in üzerine taşırken, öğleden sonra gelen satışlar kuru bir miktar aşağı çekti. Dolar/TL serbest piyasada 1.6060 liradan kapandı.  Avrupa’da devam eden enflasyon vurgusu ve faiz artırımlarına başlanacağı haberleri Euro’ya prim yaptırıyor. Uluslararası piyasada Euro/Dolar 1.40 sent seviyelerini zorluyor. Parite bugün 1.38 sente yakın seyrederken, yurtiçinde Euro/TL ise 2.22 lira seviyelerini denedi. Euro serbest piyasada günü 2.2130 liradan tamamladı.

Faiz, son 8 ayın zirvesinde

Libya'daki gerginlikler ve hızla yükselen petrol fiyatlarının yakından izlendiği tahvil-bono piyasasında da satış eğilimi hakimiyetini korudu. Gösterge tahvil, bugün yüzde 8.84 seviyesine çıkarken, piyasada yüzde 9 seviyeleri konuşulmaya başlandı. 7 Kasım 2012 itfa tarihli gösterge kıymet spot kapanışını yüzde 8.78 bileşik seviyesinden yaparken, yarın valörlü işlemler yüzde 8.70’den geçildi.

Çeyrek altın 121 liraya çıktı

Yatırımcılar güvenli liman arayışını sürdürürken, altına da talep devam ediyor. Ancak altındaki yükseliş, petroldeki sert hareketlere göre daha dengeli. Altının onsu 1.415 dolar seviyelerinde dengelenmiş durumda. Serbest piyasada cumhuriyet altını 489 liradan, çeyrek altın 121 liradan satıldı.

* * *

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti, aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır.  Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir.

Bu konularda ilginizi çekebilir