"Fed etkilerine tedbir alınmış durumda"

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu, Fed'in tahvil alımını azaltmasına ilişkin, "Mutlaka etkileneceğiz ama zaten o etkilere ekonomimizde tedbir alınmış durumda" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KOCAELİ - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, ABD Merkez Bankasının (Fed) tahvil alımını azaltmasına ilişkin, "Mutlaka etkileneceğiz ama zaten o etkilere ekonomimizde tedbir alınmış durumda" dedi. 

Zeytinoğlu, yaptığı açıklamada, Fed'in tahvil alım oranını düşürmesini tahmin ettiklerini belirterek, durumun Türkiye'yi çok fazla etkilemediğini söyledi. 

Türkiye'de parasal değerlerdeki oynamaların biraz da ülkedeki siyasal olaylardan kaynaklandığını düşündüğünü belirten Zeytinoğlu, şunları anlattı: 

"Batı'da alışılan sıfır faiz gibi bizim hiç görmediğimiz oranlar, biraz yukarı çıkacak. Bizi de muhakkak olumsuz yönde yani artış yönünde etkileyecektir. Tabii biz de buna göre tedbirler almalıyız. Zaten ülke yöneticilerinin görevi de bu tarz oynamaları, kendi çözümlerini bularak, yatırım ortamını iyileştirme çabasında. Hükümetimiz de bunu yapıyor. Dünyada para bolluğunun azalıyor olması... Zaten varsayımlar, azalacağına yönelikti. Dolayısıyla çok fazla etkileneceğimizi düşünmüyorum. Mutlaka etkileneceğiz ama zaten o etkilere ekonomimizde tedbir alınmış durumda." 

Vizesiz AB için ilk adımın atılması  

Türkiye ile AB arasında Geri Kabul Anlaşması ve Vize Serbestisi Diyaloğu Mutabakat Metni'nin imzalanmasına değinen Zeytinoğlu, son 18 aydır AB ile ilişkilerin dondurulduğunu, bu anlamada atılan adımın önemli bir gelişme olduğunu dile getirdi. 

Zeytinoğlu, Türkiye'nin hakkı vizeyi belirtilen tarihten önce alabileceğini kaydederek, "Hak ettiğimiz bir şeyi onlar bize yavaş yavaş verdiler ama burada çok konuşulmadı. Esas konu Güney Kıbrıs Hükümeti'nin AB'nin karar mekanizmalarında 1,5 yıl, 3 dönem görev almasının negatif etkilerini gördük. Onlar burada etkili oldu. Biz de onlarla aynı masada olmak istemediğimiz için bu konuları dile getirmedik. Ne zamanki temmuzdan bu yana başkanlık değişti, yeni adımlar atıldı. Önümüzdeki yılda olumlu adımlar atılacağına inanıyorum" şeklinde konuştu.   

Bu konularda ilginizi çekebilir