"Paket boş gelirse tutanak tutturun"

İMEF Genel Başkanı Bilici, internetten yapılan alışverişler için,"Kargoyu getiren görevli bekletilmeli ve onun yanında ürünün açılması lazım. Alıcılar ürünün ayıplı olması durumunda, kargoyu getiren görevliye tutanak tutturmalılar" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ESKİŞEHİR - İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde paketin boş gelmesi, hiç ürün gelmemesi, sahte ürünün gelmesi gibi sorunlarla karşılaşıldığı, bu tür durumlara karşı kişilerin, kargo geldiği anda teslim alırken imza attıktan sonra görevliyi bekletmeleri ve ürünle ilgili şikayetlerin olması halinde tutanak tutturmaları gerektiği bildirildi. 

İnternet Medya ve Bilişim Federasyonu (İMEF) Genel Başkanı Nizamettin Bilici, bir programa katılmak için geldiği Eskişehir'de, yaptığı açıklamada, internet üzerinden yapılan dolandırıcılıkların sürekli artış gösterdiğini, bunun da en büyük kaynağının bilgisizlik ve bilinçsizlik olduğunu söyledi.  

"Her siteden alışveriş yapmayın" uyarasında bulunan Bilici, toplumun internet üzerinden alışverişlerde, sitelerin güvenirliğine, ürünlerinin sahte ya da doğruluğunun arkasına bakmadığını belirterek, şunları kaydetti:  

"İnternet üzerinden yapılan alışverişlerde paketin boş gelmesi, hiç ürünün gelmemesi, sahte ürünlerin gelmesi gibi sorunlarla karşılaşılıyor. Yine alışverişlerde 'kapıdan ödeme' ya da kredi kartıyla ödeme yapıldığından dolayı kargo geldiğinde imza atıldığı andan itibaren 'ürünü tam ve sağlam biçimde teslim aldım' anlamı taşıyor. Zaten ondan önce kargodan gelen ürünü açamıyorsunuz." 

"İmitasyon ürün gönderildiğinde dava açılabilir"

Bu tür alışverişlerde "ayıplı mallar", internet sitelerin erişim adreslerine ulaşılamaması gibi durumlara çok fazla rastladıklarını anlatan Bilici, "Vatandaşlar, özellikle imitasyon ürünler gönderildiğinde dava açılabilir. Kapıdan ödemelerde paranın ödenmesinin ardından paketlerin boş gelmesi durumunda bir şey yapılamıyor. Buna dikkat edilmelidir'' diye konuştu. 

"Ürünler boş geliyor veya sahtesi gönderiliyor" 

 Vatandaşların ücretini ödeseler bile kargoyu getiren elemanı bekletmesi gerektiği tavsiyesinde bulunan Bilici, şöyle devam etti:  

"Ürünler boş geliyor veya sahtesi gönderiliyor. Daha sonra şikayet için aradığınızda alışveriş yaptığınız internet sitesinin erişim adresine ulaşamıyorsunuz. Kargoyu getiren görevli bekletilmeli ve onun yanında ürünün açılması lazım. Ürünün ayıplı olması durumunda, kargoyu getiren görevliye tutanak tutturmalılar. İçi boş, orijinal değil ya da elle veya gözle tespit edebildiği kadar ürün hakkında tutanağını tutturup, öyle göndereceğiz. Bu en azından boş gelen kutuları ciddi derecede önlemiş olur. Çünkü hırsız, kendini hukuka uydurmaya çalışıyor ve ona göre 'ürünü gönderdim, teslim ettim' diyor hukuken. Toplumumuz, yasal olanaklarını kaybetmemesi için bunları önemsemeli. Farklı forumlardan, siteler hakkında da bilgiler alındıktan sonra alışveriş yapılmalıdır. Bu sadece alışverişle ilgili değil, bu sitelere her türlü bilgiyi veriyoruz. Bu bilgilerin paylaşılmasında da dikkatli olunmalıdır." 

Dolandırıcıların sürekli kendini geliştirdiğini ve farklı metotlar bulduğuna dikkati çeken Bilici, internet üzerinden alışveriş yapacakların, dolandırma olaylarına karşı, güvenirliği belli olan, belli kurumların yönettiği ve güvenliği tescil edilmiş alışveriş sitelerini tercih etmeleri tavsiyesinde bulundu.  

Bu konularda ilginizi çekebilir