TÜİK'ten 'angarya' cevabı

İSMMMO Başkanı Arıkan'ın "TÜİK hem işletmelere hem de mali müşavirlere angarya dayatıyor" açıklamasına TÜİK'ten cevap geldi. Faaliyetlerin bir kamu görevi olduğu belirtilen açıklamada, "Angarya değerlendirmesi yanlış" denildi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) Başkanı Yahya Arıkan, mükelleflere yazı gönderen Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) onlarca sayfayı bulan veri ve bilgi formlarının doldurulmaması halinde, milyonlarca işletmeye 2 bin 281 lirayı bulan idari para cezası verebileceği uyarısında bulunduğunu belirtmiş, "TÜİK hem işletmelere hem de mali müşavirlere angarya dayatıyor. Uygulamaya karşı imza kampanyası başlattık” demişti. 

Arıkan'ın bu açıklamalarına Türkiye İstatistik Kurumu'ndan (TÜİK) cevap geldi. TÜİK'ten yapılan açıklamada, Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri Araştırması anketinin firmalar için 'angarya' olarak değerlendirilmesinin yanlış olduğu ifade edilerek, "Ülkemizin ekonomik yapısında meydana gelen değişimlerin izlenebilmesi açısından yürütülmesi zorunlu bir faaliyet" denildi. 

Kurumun, Türkiye İstatistik Kanunu uyarınca çeşitli konularda sayım ve araştırma düzenlediğinin anımsatıldığı açıklamada, bu araştırmalardan birisinin de "Yıllık Sanayi ve Hizmet İstatistikleri Araştırması" olduğu belirtildi. Açıklamada, her yıl düzenli gerçekleştirilen söz konusu çalışma ile ülkenin ekonomik ve sosyal yapısında meydana gelen değişimler ile sanayi ve hizmet sektöründeki girişimlerin yapısının izlendiği ifade edilerek, uluslararası istatistiksel karşılaştırmaların ve milli gelir tahminlerinin yapılabilmesine de olanak sağlandığına işaret edildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir