Tüketici güven endeksi azaldı

Tüketici güven endeksi, martta yüzde 5,4 düşerek 64.39 ile 6 yılın en düşük seviyesine geriledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Tüketici güven endeksi, martta 64.39 ile 6 yılın en düşük seviyesine geriledi.
              
Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB) ve TÜİK işbirliği ile hazırlanan endeks Şubat ayında 68.06 olmuştu. Verilere göre, tüketici güven endeksi mart ayında yüzde 5.4 düşüş gösterdi.
              
Dolar/TL'de verinin ardından iyimserlik azalırken TL'deki pozitif ayrışma da sonra erdi. Veri öncesi 2.5815 seviyesinde bulunan kur veri sonrası 2.5870'e kadar yükseldi.
              
Garanti Yatırım Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç, "Büyümeye dair göstergeler kötüleşmeye devam ediyor....Özellikle tüketici güvenindeki zayıflama 2009 sonundaki seviyeye gelmiş durumda, iç talep 2015 ilk çeyrekte çok zayıf gelecek" dedi.

'Maddi durum beklentisi azaldı'
              
Verilerin ayrıntılarına bakıldığında hanenin maddi durum beklentisi endeksi bir önceki aya göre yüzde 1.6 oranında azaldı, bu düşüş gelecek 12 aylık dönemde hanenin maddi durumunun daha iyi olacağını bekleyenlerin oranının azalmasından kaynaklandı.
              
Genel ekonomik durum beklentisi yüzde 5 azalırken bu azalış, gelecek 12 aylık dönemde genel ekonomik durumun daha iyi olacağı yönünde beklentisi olan tüketicilerin sayısının bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.

İşsiz sayısında artış beklentisi

İşsiz sayısı beklentisi yüzde 6.3 azalırken, bu düşüş gelecek 12 aylık dönemde işsiz sayısında artış bekleyenlerin oranındaki artıştan kaynaklandı. Tasarruf etme ihtimali yüzde 17.5 azalırken bu düşüş, tüketicilerin gelecek 12 aylık dönemde tasarruf etme ihtimallerinin bir önceki aya göre azaldığını gösterdi.

              
TÜİK verilerine göre, 2012'de güncellenmiş endeksin geri çekme yöntemi ile 2004-2011 değerlerinin mevcut endekse uyarlanmış haliyle bugün açıklanan endeks, Ocak 2010'dan bu yana en düşük değerini görmüş oldu. Endeks Mart 2009'da uyarlanmış verilere göre 61.6 değerini almıştı.
              
Endeksin 100'den büyük olması tüketici güveninde iyimser durum, 100'den küçük olması ise tüketici güveninde kötümser durum olduğunu gösteriyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir