'Borsa'da hedef 87 bin'

Borsa İstanbul 100 endeksine ilişkin analistler, yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ve 87.000 seviyesinin hedefte olduğunu belirtiyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Ekim ayında yükselişe başlayan ve bu hafta son 2 ayın en yükseğine çıkan Borsa İstanbul 100 endeksine ilişkin analistler, yükseliş eğiliminin devam edebileceğini ve 87.000 seviyesinin hedefte olduğunu belirtiyor.

BIST 100 endeksi, ekim ayında gördüğü en düşük 72.612 puan seviyesinden yükselişe geçerek bu hafta 9 Eylül'den bu yana en yüksek seviyesi olan 81.504 puanı görerek bu dönemde yatırımcısına yüzde 10'un üzerinde kazandırdı.

Analistler, yurt içinde gerek şirket bazlı göstergeler gerekse makro ekonomik verilerin, yurt dışında ise düşen petrol ve emtia fiyatları ve risk iştahındaki görece artışın BIST 100 endeksini desteklediğini belirterek, kısa ve orta vadede 87.000 direncinin gündeme gelebileceğini tahmin ediyor.

"Artışın sürmesini bekliyoruz"

Ziraat Yatırım Araştırma Departmanı Yönetmeni Harun Dereli, BIST 100'de son dönemde görülen yükselişte üç faktörün denk gelmesinin rol oynadığını belirterek, bunları şu şekilde sıraladı:

"BIST 100'de işlem gören şirketlerin 9 aylık dönem karlarının genel olarak pozitif gelmesi. Cari açıkta düşüş trendinin devam etmesi ve düşen petrol fiyatlarının hem enflasyon hem de cari açığı ciddi anlamda destekleyecek olması. Sert düşen hammadde ve petrol fiyatlarının Türkiye'yi ithalatçı olması açısından çok olumlu etkilemesi ve genel olarak bu durumun diğer gelişmekte olan ülkelerden Türkiye'yi ayırması."

Mevcut konjonktürde Borsa İstanbul'un değer kazançlarını sürdürmesini beklediklerine dikkati çeken Dereli, özellikle düşen petrol ve hammadde fiyatlarının enflasyon ve cari açık üzerinde etkilerinin daha belirgin bir şekilde hissedilmesi ve sanayi tarafında da bu durumun şirket karlarına yansımasının değer kazançlarını pekiştirebileceğini söyledi. 

BIST 100'de yıl sonuna kadar ilk aşamada 84 bin seviyesini takip ettiklerini vurgulayan Dereli, bu seviyenin konjonktürle pekişmesi durumunda 87 bin seviyesinin hedeflenebileceğini vurguladı.

"Havacılık ön plana çıkacak"

Dereli, petrolün ana maliyet olması nedeniyle havacılık sektörünün daha ön plana çıkacağını düşündüklerini ifade ederek, bunun dışında özellikle jeopolitik riskler nedeniyle savunma sanayinin de daha çok önem kazanacağını aktardı.

Petrol ve hammadde fiyatlarındaki düşüşün hem cari acık ve enflasyon hem de üretim alanında ciddi anlamda Türkiye'yi olumlu etkilerken, diğer gelişmekte olan ülkelerin büyük çoğunluğunun bu durumdan zarar görebileceğini dile getiren Dereli, şunları ifade etti: 

"Bu nedenle gelecek dönemde BIST 100 ile diğer gelişen piyasa borsaları arasında ciddi bir ayrışma görüleceğini tahmin ediyoruz. Diğer taraftan avro/dolar paritesindeki düşüşün devam etmesi ana ihracat pazarımız olan Avrupa'ya ihracatımızı zorlayabilir. Ancak burada da hammadde fiyatlarının geriliyor olmasının bu etkiyi sınırlandırması beklenmektedir."

"Endekste 100-110 bin seviyesi..."

Saxo Capital Strateji Uzmanı Cüneyt Paksoy ise BIST 100 endeksinin teknik olarak 80.000 seviyesinin üzerine yerleşmesinin mümkün olduğunu ifade ederek, S&P 500 endeksi yeni rekorlar kırmaya aday oldukça ve her düzeltmesini parabolik trend kuralları içerisinde geçiştirip yeni bir rekorla geri dönmeye devam ettikçe ve gelişen borsalarda Rusya baskısı hafifledikçe BIST 100 endeksinin 80.000 puan üzerine yerleşmesinin çok önemli olduğunu söyledi. 

Yıl sonuna kadar eğer yurt dışında kar satışı olmaması durumunda endeksin 83.000 ve 85.000 seviyesini tekrar test edeceğini belirten Paksoy, endekste 85.000 seviyesinin çok kritik olduğunu vurguladı. 

"Bu seviye neden önemli? Endeksin 93.000 puandan başlayan ve Gezi olayları sonrası daha da sertleşen düşüşün boşluk doldurma seviyesi" diye Paksoy, şunları belirtti: 

"BIST 100 endeksinde 85.000 seviyesi önemli bir kırılma noktası. Çünkü endeks yakın zamanda bu seviyeden dönmüştü. Eğer 85.000 geçilirse 90.00 seviyesi rahatlıkla konuşulur ve 88.000'de duracağını zannetmiyorum. Hatta dolar bazlı grafiklerde, bizim 5 cent tepemiz var. Bu tepe cari dolar fiyatı ile bakıldığında 100.000-110.000 bandını ifade ediyor.

Dolayısıyla bir anda kısa vadede bunun görülmesi mümkün değil ama her zaman yabancıların ek olarak baktığı grafikler dolar cinsi olduğundan bizim 90.000 ve üzerini görmemiz dolara bağlı olarak son derece rahat olur. Yeter ki global borsalar bir kar satışı dalgasına girmesin. Stop-loss bulundurmalarında yarar var. Süreç temkinli olmayı gerektiriyor."

Bu konularda ilginizi çekebilir